Пачката, Чучулигата и Гаргата точили ДДС от държавата
Пачката, Чучулигата и Гаргата точили ДДС от държавата / cнимкa: Sofia Photo Agency
„Лапачите” източили 10 млн. лева от държавата
27305
„Лапачите” източили 10 млн. лева от държавата
  • „Лапачите” източили 10 млн. лева от държавата

Над 10 млн. лева са източили от държавата задържаните при акция „Лапачите" в Петрич и София, съобщи пред Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов. Той допълни, че полицията е наблюдавала престъпната група от няколко месеца.

„Можем да обявим, че тези лица се занимават с източване на ДДС. За първите месеци на годината имаме достатъчно данни за документирани източени над 500 000 лева. Колегите започват да правят анализ на информацията за 2009-а и 2008-а, но прогнозата е за над 10 млн. лева, източени от държавата", каза вътрешният министър.

При операцията са обискирани адреси на жилища и офиси, иззети са редица документи, свързани с престъпната дейност на арестуваните лица. "Към момента са задържани шестима души - пет в Петрич и един в столицата. Сред по-знаковите арестанти от южния град сахора с прякори като Пламен ПачкатаМитко Чучулигата и Гошо Гаргата", уточни министърът.

Пачката Чучулигата и Гаргата точили ДДС от държавата
netinfo

Трима от тях са от петричкото село Старчево, съобщиха източници на Дарик и допълниха, че единият има цех за алкохол. Другите задържани в Петрич са бизнесмени от града.

Пламен Точев-Пачката е криминално проявен за кражба на обществено имущество, вещно укривателство, нанасяне на средна телесна повреда и ръководене на организирана престъпна група. Той действал заедно със съпругата си, известна с прякора Малката пачка. В престъпната схема участвал и другия задържан Георги Кочев-Гаргата, който транспортирал стоки за фантомните фирми. Счетоводството на групата поддържал 37-годишният Димитър Чучулогов-Чучулигата. Пласментът на стоките се осъществявал на територията на столицата, където е задържана и 30-годишна жена.

Престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми, пише Агенция „Фокус". По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък „печалба". При извършването на насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ компетентните органи са констатирали отсъствието на такъв тип дейност и съответно ДДС е било начислявано на гръцките фирми-износителки.

По операция "Лапачите" работят екипи на СДВР, "Криминална полиция" и ОД на МВР в Благоевград. Акцията продължава и в момента, водят се процесуално-следствените действия. Образувано е досъдебно производство.

Това е поредната успешна операция по противодействие на икономическата престъпност и незаконното източване на ДДС. В последните месеци подобни операции бяха проведени на териториите на Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Враца.