Овчаров: Лидерски разправии в БСП няма да има поне до изборите
Овчаров: Лидерски разправии в БСП няма да има поне до изборите / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Овчаров: Лидерската тема в БСП е забравена поне до изборите
53639
Овчаров: Лидерската тема в БСП е забравена поне до изборите
  • Овчаров: Лидерската тема в БСП е забравена поне до изборите

БСП е готова за избори наесен, ако те бъдат преди редовния парламентарен вот. Това заяви в интервю за Дарик кафе Румен Овчаров. Според него вторият мандат на ГЕРБ е гарантиран, а на изборите левицата би взела поне 80 мандата. По думите на Овчаров лидерската тема в БСП е затворена поне до изборите. Макар че според него, ако наесен Сергей Станишев бъде избран за постоянен президент на Партията на европейските социалисти /ПЕС/, то БСП трябва да направи промяна в партията - независимо дали това ще бъде нов председател или някаква нова форма за координация в ръководството.

Според Румен Овчаров е нямало опасност левицата да се разцепи на конгреса си, но е имало реален риск лидерската битка да доведе до отлив на симпатизанти. „Никога не съм преувеличавал разделителната линия вътре в партията и не съм предричал, че е възможно разделение в БСП - по-опасната разделителна линия е другата - тази, която разделя партията, актива, седящите в зала 1 на НДК и тези, които гласуват за БСП. Това беше по-опасната разделителна линия, която можеше да се задълбочи и да доведе до доста по-трагични развръзки", каза Румен Овчаров.

Бившият лидер на столичните социалисти направи аналогия със случилото се преди десетина година със СДС. Докато те седяха и се караха - Надежда Михайлова, Петър Стоянов, Иван Костов - то избирателите на синята идея просто се разделиха от тях, допълни Овчаров.

Не оттеглянето на Първанов било изненада, а причината за лидерската разправия

„Ако имаше нещо изненадващо, то не е защо Първанов се оттегли или начинът, по който той го направи. Въпросът беше защо партията беше вкарана в тази разправия през последните три-четири месеца", каза Овчаров и призна, че няма обяснение по въпроса, който според него трябва да бъде зададен на Георги Първанов.

„Аз не виждам нито една причина, поради която трябва сега да правим тази промяна. Напротив, много закъсня. Промяната в БСП трябваше да се случи през 2009 година на онзи конгрес. Тези, които сега най-много викат „промяна", направиха промяната невъзможна - бетонираха Станишев. Сега със задна дата, в момент, в който ние сме на прага на избори, когато Сергей Станишев има шанса да стане постоянен президент на ПЕС, ние да го сваляме в България, за мен е неприемливо", коментира Овчаров.

Доскорошният държавен глава имал специално място в БСП

Той е категоричен, че доскорошният държавен глава има специално място в партията и не е човек, който ще стои на последния ред или някъде в ъгъла. Овчаров припомни свое изказване от 2006 година, при тогавашната номинация на Първанов за втори президентски мандат, че той е най-успешният политик на прехода.

„Защо той реши, че неговото място и развитие е като се върне отново като лидер на БСП, си е негов въпрос. Аз не мисля, че това му е мястото. Той е човек, който може да говори не само като представител на БСП, но и като представител на гражданското общество, на една по-независима, по-отговорна, по-надпартийна позиция, ако щете. Връщането му в тяснопартийното пространство беше груба грешка от негова страна, той не спечели нищо", каза Овчаров.

Доколкото го познавам, Първанов не е политик, който допуска хаотични действия. Надявам се, че ще можем да разчитаме на неговия интелектуален и организационен опит, както и на неговия авторитет в национален план", каза Овчаров, запитан дали доскорошният президент би направил по-рязък ход, излизайки например от БСП и създавайки нещо различно като политически субект.

Промени трябвало да има, ако Станишев бъде избран за постоянен шеф на ПЕС

Представителят на социалистите смята, че ако има нещо, което е спечелила партията, е, че поне до изборите е ясно, че няма да се занимава с никакви лидерски разправии.

„След избора за постоянен председател на ПЕС, надявам се това да бъде Сергей Станишев - тогава вече с нов президент на ПЕС, председател на БСП, трябва да направим някаква видима промяна вътре в партията", коментира обаче Румен Овчаров. По думите му има варианти, които трябва да бъдат обмислени като форма на тази промяна - дали ще бъде нов председател или някаква форма на взаимодействие на различни хора в ръководството, дали ще бъде някакво съвместяване на различни позиции. „Но нещо чисто външно, чисто имиджово, ще трябва да бъде направено, ако искаме да постигнем убедителен вариант на изборите", допълни той.

Лявата вълна тръгвала и в България, БСП готови и за предсрочен вот

„Лявата вълна вече тръгва и в България, хората вече не вярват на шоу изпълненията на Бойко Борисов - това им идва вече малко повечко", категоричен е Румен Овчаров. По думите му въпросът бил как тази лява вълна да бъде вкарана в разумно русло и как БСП да бъде партията, която не да я яхне, а да я направлява към някакъв позитивен сценарий.

„БСП трябва да бъде готова за избори - направихме важна стъпка в тази посока. Трябват ни няколко стъпки в организационен и имиджов план и ако Доган този път познае - ние наесен сме готови за избори, но ще бъдем готови и за на пролет", каза още Овчаров. Той направи обаче уговорка, че никога не е преувеличавал анализаторските способности на лидера на ДПС. В събота в Джебел Ахмед Доган каза, че „освен на дъжд, мирише и на избори" - при това предсрочни.

За младите в БСП - политиката е маратон, кариерата не е въпрос на един конгрес

Запитан защо алтернативата вътре се оказва проблем за БСП - на фона на твърденията, че единият от кандидатите за лидер Драгомир Стойнев е бил посъветван „да се откаже от надпреварата, за да не изгори", Румен Овчаров призна: „Винаги е било така в БСП - т. нар. трети лица обикновено са изгаряли, за да отворят пътя на първите или вторите лица".

„Политическата кариера не е въпрос на едно изказване и на един конгрес. Хиляди пъти съм казвал на младите социалисти, че политиката първо е колективен спорт и те трябва да разчитат не на личната си изява, а на отбора. И второ, че политиката е маратон, а не спринт", каза обаче Овчаров на въпроса „изгоря" ли Драгомир Стойнев. По думите на Овчаров младите в левицата си мислели, че като „се засилят сега и станат членове на Изпълнителното бюро, те вече са станали големи политици. „Напротив - това е първата крачка и там трябва да покажеш имаш ли бъдеще като политик или си еднодневка", допълни той.