Отвлечените от сомалийски пирати българи са живи и здрави
Отвлечените от сомалийски пирати българи са живи и здрави / Sofia Photo Agency

13-те българи, част от екипажа на двата отвлечени от сомалийски пирати кораби - „Сейнт Джеймс парк" и „Ейшън глори" са живи и здрави, каза говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов, цитиран от „Фокус".

Преговорите за освобождаването продължават и за двата кораба и явно на този етап все още няма някаква конкретна договорка между корабособствениците и пиратите. „И двата кораба са заредени с вода, храна, гориво и екипажът не търпи лишения от гледна точка на ежедневните им грижи", заявява Горанов.

По думите на говорителя на външно министерство няма официална информация във връзка с публикациите на руски журналист за инсценировка на разстрел от страна на пиратите на българския капитал на „Ейшън глори": „В практиката няма случаи, при които пиратите да са малтретирали някой от заложниците".

Плаващият под британски флаг кораб "Ейшън глори", в чийто екипаж има и осем български моряци, се е върнал отново на крайбрежието на Сомалия в района на град Гаракад, след като в петък бе изведен в океана, съобщи румънската агенция Медиафакс, като се позова на съобщение на лондонската фирма "Зодиак".

В съобщението на фирмата пише, че не е известна причината, поради която е било предприето това пътуване на кораба.

Плаващият под британски флаг "Ейшън глори", с 25-членен екипаж, в чийто състав влизат още 2 румънци, 10 украинци и 5 индийци, бе отвлечен на 2 януари на около 1100 километра от крайбрежието на Сомалия. Впоследствие корабът акостира край бреговете на размирната държава от Африканския рог.

Екипажът на другия отвлечен от сомалийски пирати британски кораб "Сейнт Джеймс Парк" е добре и се полагат усилия за бързото му освобождаване, се казва още в съобщението на "Зодиак", цитирано от румънската агенция.  На борда на "Сейнт Джеймс Парк" има общо 26 души екипаж, сред които петима български и двама румънски моряци.