Отварят сметището в Суходол
Отварят сметището в Суходол / netinfo
Депото в Суходол ще бъде отворено отново до месец, съобщи заместник-министърът на екологията Чавдар Георгиев. Решението е взето от Министерски съвет по предложение на столичната община.

До началото на месец декември ще бъде изпълнено договореното количество бали, които се превозват от столицата до Пловдивското и Карловското депо. Това е една от причините от общината да предложат депото в Суходол да заработи пак, заяви изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков.

По думите му другият фактор е наказателната процедура, която Европейската комисия предвижда за България, ако не се намери решение за битовите отпадъци на столицата.

480 хил. кубични метра е свободният обем на площадката в Суходол. Площта ще бъде изчерпана за 18 месеца, в най-добрия случай при сепариране на боклука за 23 месеца.

Това е краткосрочно решение, което страната ни ще избегне евентуално наказание от ЕК, увери Герджиков. Той не смята за нужно гражданите на Суходол да бъдат компенсирани по някакъв начин за това, че ще живеят в близост до площадката за боклука.

Решението на правителството за отваряне на сметището в Суходол доказа, че кметът на София Бойко Борисов не е успял да реши проблема с отпадъците. Така заместник- председателят на общинската група от БСП в столичния общински съвет Гергана Алексова коментира решението на кабинета.

Христофор Христов, който ще бъде предложен за заместник председател на общинския съвет от БСП, подчерта, че едно от предложенията за отваряне на Суходол е именно на червени съветници и е направено миналата година.

Общинският съвет вече два пъти предлага на Министерството на околната среда и водите да извозва отпадъци към Суходол. Ние обжалваме тези решения, както е нормално да се случва в една правова държава. Това заяви за Дарик Ивайло Кръстев от Сдружението за защита здравето и екологията в Суходол. За съжаление виждаме едно грубо потъпкване на законите, каза още той.

Имаме общо три дела – кметът Бойко Борисов се опита с една заповед отново да отвори сметището на Суходол и тя отиде в съда. Сега явно ще имаме четвърто дело срещу решение на Министерския съвет, заяви Ивайло Кръстев.