Отварят ГКПП Илинден за час
Отварят ГКПП Илинден за час / снимкa: Sofia Photo Agency

Граничният пункт Илинден – Ексохи ще бъде отворен от 14.00 до 15.00 часа днес. За това се споразумяха българските и гръцките гранични власти. В момента на пункта от българска страна има 52 товарни автомобила, съобщават от пресцентъра на МВР.

Между 11.00 и 12.00 часа 52 леки автомобила на протестиращи тютюнопроизводители от района на Хаджидимово са имали разрешен протестен поход до ГКПП Илинден. Той е минал без произшествия. Автомобилите са стигнали до пункта и са се върнали обратно.

По-рано днес гръцките стачкуващи фермери и нашите гранични власти на ГКПП Кулата постигнаха споразумение за пропускане на 120 ТИР-а, блокирани десети ден на наша територия. След изтегляне на колоната към Промахон, от Гърция в България ще преминат също 120 камиона, съобщи говорителят на Областната полицейска дирекция в Благоевград Гергана Моралиева.

Междувременно днес стана известно, че депутати от ОДС, БСП, ДПС, НДСВ и Движение "Напред" имат съгласие и готовност да приемат обща декларация за блокадата на българо-гръцката граница. Идеята беше обсъдена на среща между народни представители от изброените групи в Народното събрание. Декларацията е инициирана от движение "Напред". В документа ще се настоява да се спазват общите правила на страните членки на ЕС в подобни конфликтни ситуации и за това България да получи компенсации заради понесените щети.