Отложиха делото за убийството на Яна Кръстева
Отложиха делото за убийството на Яна Кръстева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отложиха делото за убийството на Яна Кръстева
66929
Отложиха делото за убийството на Яна Кръстева
  • Отложиха делото за убийството на Яна Кръстева

Сигнал за бомба отложи с един час старта на делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, а с това и завръщането на Николай Кокинов в Съдебната палата. В момента бившият градски прокурор е консултант на адвокат Иво Найденов, който защитава подсъдимия за убийството Николай Русинов-Чеци. Кокинов напусна ръководния си пост след като в публичното пространство изтекоха скандални записи на разговор между него, Бойко Борисов и Мирослав Найденов, направени тайно в дома на бившия премиер.

Напрегнатата атмосфера в храма на Темида тази сутрин бе предизвикана, както от поредния фалшив сигнал за бомба, който отложи редица дела, включително и това за убийството на Яна, така и от появата на доскорошния градски прокурор на София, скандално напуснал поста си. Кокинов беше уволнен от системата от Висшия съдебен съвет и въпреки че обжалва това решение, той все още не може да бъде защитник, а само консултант. Според дългогодишният му приятел адвокат Иво Найденов в тандема им няма нищо лошо, защото „четири очи винаги виждат повече".

„Аз го поканих, защото ние сме близки от 15-16 години. Той е полезен като юрист и то като много добър юрист и не на мен, а на клиентите, които имаме. Нормално е, когато един човек е в затруднена ситуация, ако си истински приятел, да помагаш", допълни Найденов.

Самият Кокинов отказа да коментира причината за уволнението си, а именно- безпрецедентния СРС-скандал, при който в публичното пространство изтекоха разговори между него, бившия премиер Бойко Борисов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. В записите на няколко пъти Кокинов, още в качеството си на градски прокурор, видимо афектиран нарича себе си жертва на репресия.

Новото начало в кариерата на Кокинов като юридически консултант бе отложено за момента, заедно с делото срещу Николай Русинов-Чеци. Заради отсъствието на свидетели, съдебни заседатели, както и заради закъснението на прокурора, новото заседание бе насрочено за 21 октомври.