Отлагат мярката на Иван Евстатиев
Отлагат мярката на Иван Евстатиев / БГНЕС

Делото по искането за промяна на постоянния арест на Иван Евстатиев с по-лека мярка е отложено за 15,30 часа на 18 февруари. Ще се гледа от Окръжния съд в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Оставиха в ареста бившия кмет на Стрелча, обвинен в изнасилване на ученичка

Промяната на датата се налага, за да могат магистратите в Пловдив да се запознаят с материалите.

Евстатиев е привлечен като обвиняем за това, че на 15 януари 2016 година в едноименния хотел в град Стрелча, се е съвкупил с непълнолетно момиче, като го е привел в безпомощно състояние.

Майката на момичето, обвинило Евстатиев в изнасилване: Още се страхува

По-рано стана ясно, че зам.-председателят на Окръжен съд-Пазарджик Александър Александров е разпоредил преписката по обжалване изменението на мярката за неотклонение „Задържане под стража", наложена от Районен съд - Панагюрище на 12 февруари на Иван Евстатиев, да бъде изпратена за разглеждане от Окръжен съд - Пловдив.

Стрелчани заменят протеста мълчаливо присъствие

Мотивите на съдията са, че при предходното постъпване на частна жалба срещу атакуваното определение от 19 януари 2016 година, постановено от Районен съд - Панагюрище, с което е взета мярка „Задържане под стража", 15 съдии от Пазарджишкия окръжен съд са си направили отвод, поради личните си и служебни контакти с обвиняемия.

Само двама магистрати не са си направили отвод и поради невъзможност да бъде сформиран въззивен състав, делото е прекратено и изпратено на ВКС за определяне на компетентен съд.

Върховният касационен съд е определил да бъде разгледано от Окръжен съд - Пловдив.