Отговорните за смъртта на Куцаров ще понесат своите наказания
Отговорните за смъртта на Куцаров ще понесат своите наказания / снимкa: Sofia Photo Agency

До седмица ще приключат дисциплинарните производства срещу служителите на бившата ГДБОП, които са участвали в задържането на починалия арестант Пламен Куцаров, съобщи вътрешния министър Михаил Миков. По думите му всеки служител ще понесе индивидуално наказателна отговорност според ролята си в доказаното нарушение.

Вътрешният министър ще се произнесе по санкциите на отделните служители веднага след приключването на дисциплинарните производства. Миков обясни, че ръководеното от прокуратурата разследване показва, че при арестуването на Пламен Куцаров са нарушени оправилата за задържане и конвоиране, както и регламентът за организация на работата. „Очаквам резултатите от дисциплинарните производства”, поясни Миков. „Законът определя комисия, която изследва всички факти, отношението на съответния служител, ролята му в определено дисциплинарно нарушение и съответно предлага санкции”, каза вътрешният министър.

Констатацията дали Куцаров е поел амфетамин непосредствено преди смъртта си ще бъде окончателно утвърдена след повторната експертиза, назначена от прокуратурата. Вътрешният министър обеща да провери дали приемането на наркотици по време на арест е практика или случаят е инцидентен. "Към момента не съм запознат по време на ареста да е прието да се употребяват наркотици. Това е проблем, свързан със стриктното изпълнение на мерките за задържане под стража. Дори да не е практика, да е инцидентно, пак е притеснително", допълни Миков.