Снимката е илюстративна 
Снимката е илюстративна  / БГНЕС
От парламентарната група на "Възраждане" настояват за предприемане на спешни мерки от изпълнителната власт, както и за законодателни мерки, "които да намалят финансовото бреме върху българските домакинства и да подпомогнат дребния и среден бизнес да оцелее в тази ситуация на свободно покачване на цените". Това заяви заместник-председателят на Парламентарната група на партията Петър Петров в декларация от трибуната на Народното събрание.

Според "Възраждане" това може да стане с премахване на ограниченията за бизнеса, "убиващи малките и средните фирми", с премахване и намаляване на ДДС за някои стоки и услуги и с пряка финансова помощ за най-бедните български граждани. Такива мерки следва да залегнат и в проектобюджета за следващата година, посочи Петров.

"Ако сега, ако в този момент незабавно не бъдат предприети мерки в подкрепа на българските домакинства и работещите фирми, то много скоро бъдещите управляващи ще бъдат принудени да се сблъскат с общественото недоволство", предупреди заместник-председателят на групата. Той посочи, че новите управляващи ще се сблъскат с "недоволството на хиляди бедни и гладни хора, получаващи 300 лева пенсия и даващи 200 лева от тях за ток, а останалите 100 лева за лекарства, на хиляди работещи български граждани, които получават по 700 лева заплата в България и едва успяват да изхранват и да осигурят топлина на своите семейства. Ще се сблъскат и с хилядите работещи, останали на улицата заради масови съкращения във фирмите с цел намаляване на разходите заради високите цени", посочи Петър Петров.

Той отбеляза стремглавото нарастване на цените на тока за фирмите, повишаването на цените на горивата и неминуемото поскъпване на храните от първа необходимост. По думите му всичко това е в ситуация на "неадекватни и противозаконно налагани ограничения на гражданите и бизнеса от изпълнителната власт".

"От "Възраждане" сме притеснени, че служебното правителство не прави нищо да облекчи затягащия се хомот около гражданите и за увеличаващите се разходи на бизнеса", каза още Петров. "Притеснени сме и от това, че част от партиите, заявяващи промяна в полза на хората, сякаш неглижират тази тема понастоящем, улисани в политически пазарлъци помежду си по отношение на коалиционни споразумения и формули за разпределение на министерски постове, докато българският народ очевадно изнемогва, чакайки да разпределят държавната софра", коментира Петров.