Българският лекарски съюз (БЛС) призова Петър Москов да оттегли заповедта си за отнемане на лекарските права на патолога от Пловдивския онкологичен център д-р Петко Маслев.

В официално становище съсловната организация заявява, че разпореждането на Москов е в нарушение на закона. От съсловната организация подчертават, че заповедта е издадена без да е налице нито едно влязло в сила наказание за извършено нарушение от страна на д-р Маслев.

Министър Москов отне правата на патолог от онкологията в Пловдив

Според становището на Съюза, използването на недоказани твърдения, без конкретно наказателно производство и без неопровержимо установена вина, с цел бламиране на един или друг лекар или произволно лечебно заведение, всява неоправдан страх в обществото, петни медицинската професия и вреди на системата на здравеопазване.

Петър Москов издаде заповед лекарските права на д-р Петко Маслев да бъдат отнети за срок от две години.

В писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и до председателя на Общинския съвет в града Москов настоя за промяна в ръководството на болницата и въвеждане на постоянен контрол на качеството на работата във връзка с констатирани от "Медицински одит" нарушения при лечението на осем пациенти.

Лекарите от Онкологията в Пловдив: Не ни отнемайте правото да лекуваме

Персоналът на Комплексния онкологичен център излезе два пъти на протестен митинг, за да защити професията и лечебното заведение. Те бяха категорични, че са обект на мощна и грозна корпоративна атака по повод изнесените информации за сгрешени диагнози и ненужно отстраняване на органи в предаването "Господари на ефира".

Медиците обясниха още, че операциите са извършени съвършено точно, с отлично познаване на онкологичната доктрина и нито един от пациентите не е починал и не е със следоперативни отклонения.

Проверяват онкодиспансера в Пловдив след шокиращи разкрития

След разследването на "Господари на ефира", в което пациенти се оплакаха, че са им правени операции, без да е било нужно, последва проверка на агенция "Медицински одит", припомня NOVA.

Тя установи фрапиращи нарушения в работата на патолога.

Междувременно разкритията на "Господари на ефира" с още потърпевши пациенти продължават.