Концесионери и наематели на морски плажове апелират към компетентните органи да открият първоизточника на замърсяването на морето и ивиците с мазут, както и да се вземат необходимите мерки за предотвратяване на подобни замърсявания. Това пише в отворено писмо до медиите, изпратено от Асоциацията на концесионерите на морски плажове (АКМП) у нас.
 
От Асоциацията сигнализират до всички компетентни институции, че от няколко дни морето изхвърля топчета мазут по българското крайбрежие. Замърсяванията не са сериозни, но се случват почти ежедневно. Засегнати са плажните ивици по южното Черноморие от Несебър до Синеморец. Възможно е замърсяването да достигне и на север, в зависимост от скоростта и посоката на вятъра и морските течения, пише в писмото на Асоциацията.
 
Мазут на плажовете в Несебър и Равда. РИОСВ разпореди да се почисти

Проблемът бе регистриран за първи път преди около седмица на морски плаж Синеморец. Впоследствие мазутни топчета започнаха да се появяват и по пясъчните ивици в Созопол, Равда и Несебър.
 
Концесионери и наематели полагат огромни усилия да чистят замърсяванията, които морските вълни изхвърлят ежедневно. Концесионери декларират готовност да окажат пълно съдействие на държавните институции за разследването на причините и замърсителите, както и да продължат ежедневното почистване на плажовете до окончателното разрешаване на проблема, пише в отвореното писмо. В него се посочва, че концесионери декларират готовност да инвестират допълнителни средства да поддържат ивиците в отлично състояние, с единствената цел да се гарантира безпроблемното протичане на туристическият сезон и комфортът на туристите.

В Бургас: Замърсяване в морето изплаши туристите на Северния плаж
 
На този етап концесионерите са взели всички мерки, но са обезпокоени от продължаващото изхвърляне на мазут от морето.
 
Становището на Асоциацията на концесионерите на морски плажове е, че проблемът вероятно е предизвикан от нефтен разлив или друго нерегламентирано изхвърляне на отпадни води от миенето на танковете на преминаващите през Бургаския залив танкери или други плавателни съдове.