От АБВ настояват за засилване на военната ни политика
От АБВ настояват за засилване на военната ни политика / снимка: БГНЕС, архив
От АБВ настояват за засилване на военната ни политика
82804
От АБВ настояват за засилване на военната ни политика
  • От АБВ настояват за засилване на военната ни политика

Има риск за сигурността на България, ако управляващите подценят световната ситуация след терористичните нападения в Париж. Това коментира зам.-председателят на АБВ ген. Михо Михов. От АБВ поискаха засилване на военната ни политика. „Увеличава се ролята на Европа и Русия”, каза още ген. Михов.

„Ние считаме, че светът се намира в нова ситуация, която почти няма аналог след края на Втората световна война. Поради факта, че балансът на силите на континентално измерение, на световно и особено на регионално, е нарушен“, обяви той.

„Тези дни все повече констатираме, че зависимостта между Европа и Русия се засилва. От друга страна констатираме, че ролята на военния фактор в поддържането на стабилитета се повишава, за което правим изводи по отношение на военния бюджет и стабилизирането на българската армия и нейните видове въоръжени сили. Всичко това ни задължава да оценим поне три риска за България“, заяви ген. Михов.

По думите му първият риск за България е нашите държавници и политици да подценят ситуацията, поради факта, че като членове на НАТО и ЕС считаме, че сигурността ни е гарантирана.

„Такова подценяване в последните десетилетия съществува и АБВ призовава да засилим националната си мощ. Вторият риск е ЕС да продължи трансформацията си, което ще отрази пагубно на българската икономика. Третият риск е регионалната ни стабилност на Балканите. Всичко това като политическа партия го отчитаме и ще работим в посоката на сегашното законодателство”, посочи още ген. Михо Михов.