Осъдиха Братя Галеви да платят по 4 000 лв. за нанесена обида
Осъдиха Братя Галеви да платят по 4 000 лв. за нанесена обида / DarikNews.bg, Кюстендил, Иво Кирилов

Кюстендилският окръжен съд освободи от наказателна отговорност Пламен Галев и Ангел Христов по делото за обида заради изтекла давност от 3 години.

В гражданската част на делото дупнишките бизнесмени бяха признати за виновни. Братя Галеви трябва да заплатят по 2000 лева за нанесени неимуществени щети на Методи Стойнев и Милен Попов.

Съдът призна Пламен Галев за виновен в това, че е подкрепил думите на Ангел Христов, изречени срещу частните тъжители, а именно, че са идиоти и циркаджии. Според съда с това е унизена честта и достойнството на тъжителите, като обидата е разпространена посредством електронна медия. Галев трябва да заплати на всеки един от тъжителите по 2000 лева, сума, представляваща обезщетение за причинените неимуществени щети, както и законната лихва от датата на деянието.

Окръжният съд в Кюстендил отмени присъдата на Районен съд - Дупница, произнесена срещу Ангел Христов, а именно глоба в размер на 4500 лева. Отмяната е поради изтеклата абсолютна давност на наказателното производство. Съдът постанови Христов да заплати по 2000 лева на гражданските ищци.

"Признавам, че съм малко изненадан от осъдителната присъда на Пламен Галев. Отдавам го изцяло на момента, в който се намираме, да не казвам проверката на експерти на Европейската комисия, която тече сега в Кюстендилски окръжен съд", заяви адвокатът на двамата тъжители Антон Сираков.

Методи Стойнев и Милен Попов заявиха, че ще съдят държавата в Страсбург, тъй като отпадна наказателното производство.

Присъдата подлежи на обжалване в частта, в която е прекратено наказателното производство. В останалата част присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. По делото, което е с тригодишна история, са проведени 20 заседания в Районен съд - Дупница, както и осем заседания в Кюстендилски окръжен съд.

Други новини от Кюстендил