Освобождението е осъществената мечта на Българското Възраждане
Освобождението е осъществената мечта на Българското Възраждане / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Освобождението е осъществена мечта на Българското Възраждане
50894
Освобождението е осъществена мечта на Българското Възраждане
  • Освобождението е осъществена мечта на Българското Възраждане

Образование, духовност, последователна работа и ясна визия - това е необходимо, за да осигурим бъдещето на силна България, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря-проверка в столицата по повод националния празник 3-ти март.

„Днес ние не само почитаме жертвите, но си даваме сметка, че сме длъжни да работим за сбъдването на надеждите и за намирането на истински и достойни пътища, по които да върви модерна България - пътища, които да ни изведат до мечтата за чиста и свята република в интерес на нейните граждани”, каза държавният глава.

Освобождението е осъществената мечта на Българското Възраждане, а „първата искра в народната свяст” запали още Паисий Хилендарски преди два века и половина, припомни президентът в словото си. „Пътищата, начертани още от Паисий, минават през създаването и укрепването на новото българско образование, през всенародната борба за църковна и духовна свобода, през подвига и саможертвата на революционерите като Ботев, Левски, Каравелов и Раковски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, народните войводи Панайот Хитов и Филип Тотю, апостолите, героите и мъчениците на Априлската епопея и титаничната саможертва на българските опълченци”, отбеляза той.

Четвъртият, също така решителен и значим според президента, е пътят, по който млада България успя да се изгради като модерна държава. Тя не само извоюва най-демократичната конституция в цяла Европа - Търновската, но и успя да запази своя държавен суверенитет. „Усилията на Стефан Стамболов и Захари Стоянов, дядо Славейков и дядо Вазов, на старите и на новите поколения родолюбци доведоха млада България до нейното Съединение, а по-късно и до нейната пълна Независимост”, каза още президентът Плевнелиев в словото си.

Върховният главнокомандващ прие строя на представителните роти и ги поздрави по случай националния празник. На церемонията присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, министри, народни представители, командният състав на Българската армия, дипломати и много граждани.

Пълния текст на словото на Росен плевнелиев може да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК