Остри критики срещу проектозакона за детето
Остри критики срещу проектозакона за детето / Sofia Photo Agency, архив
Остри критики срещу проектозакона за детето
48990
Остри критики срещу проектозакона за детето
  • Остри критики срещу проектозакона за детето

Остри критики срещу проекта на закона за детето, който бил тоталитарен, защото отнемал родителските права в полза на държавата, отправиха неправителствени организации на кръгла маса в парламента по идея на СДС. Още в началото на седмицата сините се обявиха срещу него, защото ограничавал правата на родителите, а децата излагал на опасни практики.

Според Виктор Костов от „Свобода за всеки - адвокати" проектът е тоталитарен, защото отнема родителски права в полза на държавата: „Този законопроект е ненужен и опасен. Под предлога защита на правата на децата той отнема правата от родителите и ги дава на държавата. Той предлага държавна защита дори за децата, които са настанени в нормално функциониращи здравословни семейства. Държавата има повече права над децата, отколкото техните родители".

Законът въвежда и дефиницията психическо насилие върху детето. Сред изброените действия са подценяване и подигравателно отношение. „Ако детето каже: „Мамо, днес ми писаха шестица по физическо и майката отговори: „Голяма работа", то това би представлявало психическо насилие", посочиха от организацията.

Представители на неправителствения сектор атакуваха закона и защото дава възможност на социалните служби да се задействат по анонимни сигнали.

Законът е с нова философия, той е иновативен, коментира Теодора Иванова от Агенцията за закрила на детето: „Знам, че ще срещнем сериозни съпротиви, но ние сме готови да отстояваме нашите позиции. Не съм съгласна, че този закон легализира проституцията в България. Това, което е забранено за децата, не означава априори, че е разрешено за родителите. По отношение на констатацията за анонимните сигнали, не мога да разбера - вие атакувате правно регламентирани норми в законодателството. Разглеждането на анонимни сигнали за насилие срещу деца го има от 2003 година и ние работим оттогава".

Управляващите от ГЕРБ дадоха да се разбере, че проектът ще бъде коригиран при обсъждането му в парламента.