Оставката на Касим Дал ще капсулира ДПС
Оставката на Касим Дал ще капсулира ДПС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Крайно време беше някой близък до партията да излезе и да каже истината за партията, както това направи Касим Дал. Отдавна няма чуваемост в движението, а той успя да пречупи всичко това, каза на глас това, което всички вътре в ДПС го знаят, но не могат да го кажат. След оставката му обаче очаквам партията да се капсулира. Това коментира в предаването "Седмицата" на Дарик Мехмед Дикме, бивш министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски, който напусна редиците на политическата формация.

На въпрос кога е започнала тенденцията да не се говори за проблемите в партията, Дикме отговори, че преди 7-8 години е започнало капсулирането и неприемането на мнение, различно от това на една определена клика. Според него това вероятно се е случило и след убийството на Илия Павлов, защото по думите на Мехмед Дикме между лидера на ДПС Ахмед Доган и покойния шеф на Мултигруп е имало силна връзка, чието прекъсване със смъртта на Павлов е повлияло на Доган.

"Решаване на икономическите проблеми на определен кръг от хора, а не решаването на обществените проблеми е вече в центъра на политиката на партията", обяви Дикме.

Според него лидерът на ДПС е изградил лош имидж на себе си, противопоставил е политическите партии на себе си, а оттук и на партията. Бившият министър предположи, че това може да рефлектира и върху електората.

Попитан дали лидерът на ДПС е зависим от някого, Дикме заяви, че има два типа зависимост между Ахмед Доган и други субекти. Едната е икономическа, извънпартийна, а другата е вътрешнополитическа - между него и 5-6 души, които не дават на никой да се доближи до него, държат го изолиран, за да могат да бъдат на тези позиции, а чрез тях пък той стига да областните структури.

"Ако няма реформи в движението, то след 3-4 години авторитетът и подкрепата към ДПС ще спадне", прогнозира Мехмед Дикме.

Цялото интервю с Мехмед Дикме четете ТУК