Оставката на Борисов мобилизира до крайност привържениците му
Оставката на Борисов мобилизира до крайност привържениците му / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Подадената вчера оставка активизира и мобилизира до крайност привържениците на премиера, кабинета и управляващата партия, показват данните от непредставително онлайн проучване на Уебстат по поръчка на DarikNews.

40 на сто от участвалите в анкетата биха гласували за ГЕРБ, ако предсрочните избори бяха днес. На голяма дистанция с по около 6 на сто се нареждат ДСБ, БСП и България на гражданите. Управляващата партия има и трикратна преднина пред основния си опонент, що се отнася до предвижданията кой ще доминира мнозинството след парламентарния вот.

„Въпреки че анкетата не е представителна, доколкото половината от попълнилите я са столичани, а две трети са с висше образование, тя ясно показва ефекта от политическата криза и хода на Борисов върху общественото мнение" - коментират от Уебстат и добавят, че прословутият пиар талант на премиера и екипа му отново са сработили, при това в изключително заплетена и критична за тях ситуация, в която наглед не е имало полезни ходове.

Близките дни ще покажат дали премиерът в оставка ще успее да доизгради и запази образа на далновиден и отговорен държавник, станал жертва на политическото коварство на враговете си, или пък, веднъж паднал от власт, ще се демитологизира, ще загуби харизмата си, а общественото мнение ще му припише всички смъртни грехове, както стана навремето с Виденов и Костов.