Още 24 деца ще се лекуват чрез фонда за лечение на деца
Още 24 деца ще се лекуват чрез фонда за лечение на деца / снимка: Sofia Photo Agency, архив

24 молби за лечение е одобрил Общественият съвет към „Фонд за лечение на деца”. Осем деца ще заминат за първи път на лечение в чужбина. Две деца ще се лекуват в клиники в Австрия, две във Великобритания, три деца в Германия и едно в Испания.

Други осем деца ще заминат за контролни прегледи и за продължаване на лечението им в чужбина. Шест деца ще бъдат подпомогнати за лечението им в България, на две деца ще бъде доплатено лечение в чужбина. Общият размер на утвърдените средства е 201 543 лв.

От началото на 2011 г. „Фондът да лечение на деца” е одобрил 39 заявления за финансиране на лечение. Общият размер на одобрените средства е 334 236 лв. През 2010 г. Фондът финансира лечението на 270 малчугани от цялата страна като за това бяха изразходвани 5,2 млн.

Седем пациенти са одобрени за лечение в чужбина през този месец от Фонда за трансплантация, съобщиха от здравното министерство. Общо разгледаните документи през януари са били 23. Останалите 16 пациенти могат да се трансплантират у нас, са преценили експертите от Обществения съвет към фонда.