Орешарски: Работихме в най-сложната политическа среда, постигнахме добри резултати
Орешарски: Работихме в най-сложната политическа среда, постигнахме добри резултати / снимка: Sofia Photo Agency

Работихме в най-сложната политическа среда, въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти за едногодишен период. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски при дебатите в парламента по подадената от него оставка на Министерски съвет.

Премиерът заяви, че преди година е поел нелека задача. Ръководихме се от интересите на хората, въпреки ежедневната съпротива, заяви той. Постигнахме добри резултати, допълни Орешарски.

Като пример за такъв резултат Орешарски посочи това, че всички бизнес индикатори са отбелязвали непрекъснато подобрение от края на миналата до май тази година. Някои от тях надминаха нивата от предкризисната 2008 г., уточни той. По думите му само борсовите индекси са нараснали с рекордните за ЕС 40 процента.

"Наскоро реализираната емисия еврооблигации бе най-успешната в новата ни история, въпреки разрастващото се политическо напрежение и обявената дата за предсрочни избори, дори въпреки затварянето на една от големите търговски банки", отбеляза премиерът. По думите му това показвало реалната оценка на инвеститорите на фискалната и финансова позиция на страната, доста различна от вътрешното политическо говорене.

Орешарски отбеляза, че е била направена крачка напред по отношение на доходите, пенсиите и социалните програми. Не такава, каквато очакват българските граждани, но най-съществената от 2009 г. насам, коментира той. Разкритите над 40 000 нови работни места в реалния бизнес за тази първа трудна година опровергават и най-големите скептици за възможността да се създадат 250 000 работни места за четиригодишен период, каза министър-председателят.

Като успех той отбеляза и справянето с проблема с бежанската вълна.

Пламен Орешарски каза, че е останала и много несвършена работа. По думите му не е стигнало време и политическо съгласие за реформиране на тежки публични сектори като здравеопазване, образование, административни услуги, в които структурните мерки се бавели повече от десетилетие.

В последния месец взаимоотношенията между парламентарните групи, които подкрепят кабинета, предопределиха настоящата оставка, каза Пламен Орешарски. "В съответствие с уточнената дата за предсрочни парламентарни избори - 5 октомври, кабинетът продължи да работи, за да обезпечи спазването на политическите договорки, а не защото аз или някой от моите колеги са останали вгледани в постовете си", уточни той.

Пламен Орешарски благодари на всички, които са подкрепяли правителството и които и сега го приемали като "своя кабинет". Той благодари и на опозицията за градивната критика и корективно отношение. "Искам да ви уверя, че освен като добри познати и колеги, винаги съм гледал на вас и като представители на огромното мнозинство български граждани, които въпреки своите политически различия имат поне една обща цел - да живеят в по-добре уредена държава. За мен беше чест и отговорност да работя в изпълнение на тази цел", завърши изказването си в парламента Пламен Орешарски.