Оранжев код е обявен за област Смолян заради очаквани порои
Оранжев код е обявен за област Смолян заради очаквани порои / снимка: БГНЕС, архив

Оранжев код е обявен за област Смолян заради очаквани порои - 30-40 л/кв.м. Жълт код във всичките останали области заради дъждове, снеговалежи и навявания.

Синоптиците предупреждават, че в 11 области на Централна, Южна и Източна България се очаква да духа силен вятър. Сняг и вятър предстоят и в северната част на страната.

Жълт код е обявен за областите София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Кърджали. В област Благоевград и Кърджали ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/сек, а очакваното количество валежи е 20-30 л/кв.м.

В Пловдив и Пазарджик ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, с пулсации до 22-25 м/сек. Очакват се също обилни валежи, след обяд и през нощта интензивни, очакваното количество там е около 20 л/кв.м.

За друго седем области в Южна и Източна България в сила е също жълт код, но само с предупреждението за силен вятър. Това са областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, пулсации до 22-25 м/сек.

В 12 области на Северна и Централна България жълт код е в сила заради очакваните там снеговалежи и навявания, придружени от бурен вятър. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

В тези области ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, пулсации до 22-25 м/сек. Ще завали дъжд, който през нощта срещу събота ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за навявания и снежни виелици.

В същото време нивата на много реки в страната остават критично високи, девет язовира още преливат.

Нивото на Тунджа спадна за първи път от няколко дни насам. В Елхово, обаче все още не може да започне отводняването на залетите жилища. Това ще стане, едва когато водите на реката паднат под критичния праг от 390 см. Червеният код за опасност остава в сила.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg