Омбудсманът препоръчва мерки за лечение на онкоболните у нас
Омбудсманът препоръчва мерки за лечение на онкоболните у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Националният омбудсман Константин Пенчев препоръча на здравния министър д-р Таня Андреева да предприеме своевременни мерки, за да осигури достъп до адекватно индивидуално лечение на онкоболните у нас. Това става ясно от писмо на омбудсмана до д-р Андреева, повод за изпращането, на което са промени в наредбата за дейностите, заплащани от Касата, които бяха обнародвани в държавен вестник в работния ден между Коледа и Нова година.

Според промените нови лекарства ще могат да бъдат добавяни в списъка с тези, които Касата заплаща, само веднъж годишно. Разтревожени от случващото се тогава пациенти подадоха жалба до омбудсмана, и изразиха притеснение от факта, че животите на онкоболни пациенти ще бъдат застрашени.

В писмото си Пенчев посочва като неоправдано, след приемането на бюджета на Касата, да се отлага за 2015 г. заплащането на нови лекарствени продукти, особено когато те се отнасят за граждани с онкологични и хематологични заболявания.

В свое съобщение от Здравната каса пък твърдят, че към момента заплащат 328 продукта за лечение на окоболни, което гарантира правата на тези пациенти.

Институцията е на мнение, че нови лекарства, които водят до завишаване на финансовите средства, заделяни от Касата, могат да бъдат включвани веднъж годишно и това не нарушавало по никакъв начин правата на болните.