Октай Енимехмедов остава в ареста
Октай Енимехмедов остава в ареста / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Октай Енимехмедов остава в ареста
64480
Октай Енимехмедов остава в ареста
  • Октай Енимехмедов остава в ареста

Октай Енимехмедов - мъжът, който заплаши с пистолет настоящия пожизнен председател на ДПС Ахмед Доган, остава в ареста. Това реши Софийският градски съд. На заседанието стана ясно, че Октай е бил подслушван по време на престоя си в килията. Приложените спрямо него СРС-та обаче са били взети на ръба на закона, което накара магистратите да приемат само част от тях.

Заседанието по мярката за неотклонение на Енимехмедов беше засекретено заради СРС-тата. Оказа се, че нападателят на Доган е бил подслушван през първите два месеца от задържането си. Съдът обаче реши, че слухтенето в ареста е било отчасти незаконно, а прокурорът по делото Илиян Точев отказа да коментира защо не са използвани други методи за разследване освен подслушването. „Аз смятам, че е можело да се съберат единствено по този начин. Към онзи момент е счетено, че единствено могат да се съберат доказателства чрез тях", обясни той.

Обвинителят добави, че все още няма данни Октай да е действал по поръчка или със съучастник, но в същото време ставало ясно, че има желание да довърши започнатото, ако му се отдаде такава възможност.

Енимехмедов насочи газов пистолет срещу Доган през януари по време на национална конференция на ДПС в НДК. Оръжието на нападателя засече, Доган го изби от ръцете му, а бързата реакция на делегатите на конференцията осуети покушението. Енимехмедов отговаря за опит за убийство, след като експертиза доказа как изстрелът би могъл да бъде фатален при стрелба от упор до един сантиметър в областта на черепа, шията и сърцето. Решението на съда може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.