Около 70% от членовете на СДС ще участват в избирането на новия лидер
Около 70% от членовете на СДС ще участват в избирането на новия лидер / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Около 70% от членовете на СДС ще се включат в гласуването за нов лидер на партията, прогнозира настоящият председател Пламен Юруков, след като даде своя вот по време на вътрешнопартийните избори за нов стопанин на „Раковски” 134.

"За повечето членове е един празник", каза Юруков. По думите му това е първата възможност в последните години от историята на СДС, когато много неща зависят от отделния член партията. Пламен Юруков прогнозира, че ще има балотаж и окачестви като недоброжелателни слуховете в пресата, че ще има купуване на гласове. Пламен Юруков остава в СДС, но не се вижда отново на чело на партията в бъдеще. "Гласувах за новата промяна в Съюза на демократичните сили", каза той.

След него вота си даде предишният председател на сините Петър Стоянов. Той каза, че е тук, защото винаги е бил седесар и в най-сериозните, и в най-тежките моменти за партията. "Това е въпрос на морал", заяви Стоянов. Експрезидентът посочи, че СДС е имало и по-тежки моменти от състоянието, в което се намира в момента. По думите му днешното гласуване е важно, защото щяло да покаже принадлежността на много хора към СДС като морална кауза.

Шестима са претендентите за лидерския пост – Мартин Димитров, Иван Сотиров, Румен Христов, Александър Йорданов, Цоньо Ботев и Петър Паунов.

Около 10000 членове на СДС пък ще решат кой да бъде новия партиен председател.