/ БГНЕС
Около 640 000 са хората с увреждания, които от началото на следващата година ще получават новия вид месечно подпомагане по Закона за хората с увреждания, съобщи социалният министър Бисер Петков. Това са пълнолетни лица, с телково решение, които в зависимост от процента на увреждане в решението ще бъдат подпомагани със сума между 24 и 198 лева на месец.

На второ четене: НС гласува Закона за хората с увреждания

Около 140 000 от тези лица към момента не получават стария вид добавки и трябва да подадат заявления за отпускане на новата помощ в Агенцията за социално подпомагане, а за останалите това ще бъде направено по служебен път. Новото подпомагане ще замести и добавката за пенсионерите с увреждания, които сега получават 25 процента от социалната инвалидна пенсия.

Най-малката месечна помощ в размер на 24 лева ще получават хората с от 50 до 70 процента на увреждането, а най-голямата - в размер на 198 лева - хората с 90 и повече процента, които имат нужда от чужда помощ и получават социалната пенсия за инвалидност. Около 140 хиляди лица с най-ниските проценти намалена работоспособност до момента не са кандидатствали за добавки по стария закон и това ще бъде нова възможност за тях, обясни министър Бисер Петков.

Отпускат 150 млн. лева допълнително за хората с увреждания догодина
 
Общо 640 000 души ще имат право на това подпомагане, допълни той: "Всички ще получават по-висока или законът гарантира запазване на по-благоприятния размер, защото случаите са индивидуални и много. Но това е право, което ще получат всички, които досега са получавали интеграционни добавки. Това ще стане по служебен път от Агенцията за социално подпомагане. А тези, които до момента не се получават от Агенцията за социално подпомагане интеграционни добавки, ще трябва да заявят новата финансова помощ, за да я получат".
 
За около 340 000 пенсионери, които в момента получават една четвърт от размера на социалната инвалидна пенсия от бюджета на НОИ, това ще бъде трансформирано в новия вид помощ, отпускана от Агенцията за социално подпомагане.
 
6 декември: Депутатите гласуваха окончателно Закона за личната помощ

dariknews, архив


Социалният министър съобщи още, че през следващата година в програмата на правителството ще бъде включен законопроект за детето и семейството.