Очакват се интензивни валежи с гръмотевици в следващите два дни
Очакват се интензивни валежи с гръмотевици в следващите два дни / Sofia Photo Agency

Интензивни валежи, придружени с гръмотевици, се очакват през следващите два дни, предупреждават от „Гражданска защита".

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес след обед над западните райони ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до полунощ на места там ще превали и прегърми.

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще настъпи съществена промяна на времето. Атмосферата ще бъде силно неустойчива. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат валежи и ще се развият гръмотевични бури. Очакват се локални интензивни валежи и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. В районите с по-интензивни валежи ще бъдат предприети мерки за ограничаване риска от наводнения и намаляване на последствията за населението. При възникване на бедствена ситуация сигналът своевременно да бъде предаван в Ситуационния център на Гражданска защита. Предупреждението е изпратено и до областните управители, кметове на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт.

При обилни валежи и опасност от възникване на наводнение трябва да се напусне сградата или да се заемат по-горните й етажи. При поройни дъждове трябва да се избягва заставането под мостове, подлези, надлези и други съоръжения.

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета. При наличие на сух предмет, седнете върху него. Ако сте на велосипед, слезте от него. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети. Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.

Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. По време на пътуване приберете антената на колата.

При необходимост потърсете помощ на телефон 112. Спасителните екипи са в повишена готовност за оказване на помощ при възникване на инциденти, вследствие на очакваното влошаване на метеорологичната обстановка. 

Подробна синоптична прогноза четете във Vremeto.bg