Оцелелите българи от кораба Експлорър се завръщат у нас
Оцелелите българи от кораба Експлорър се завръщат у нас / снимка: DarikNews

Двамата българи, оцелели при потъването на канадския туристически кораб "Експлорър", се очаква да се върнат в България следващата седмица. Това научи Дарик от роднини на Станко и Светлана Михалеви.

Станко Михалев е бил главен механик на „Експлорър”, който корабокрушира край Антарктида в петък сутринта след удар в айсберг. При инцидента Станко, задно със съпругата си Светлана Михалева, успяват да спасят близо 100 от пасажерите на кораба.

Няма жертви и пострадали след катастрофата. Българинът напуска кораба с последните членове на екипажа, начело с капитана.

Роднина на Станко Михалев съобщи по-рано за Дарик, че самолет трябва да транспортира корабокрушенците от военновъздушна база „Президент Едуардо Фрей Монталва” за Чили. В късния следобед над 100 души трябваше да бъдат транспортирани от остров Крал Джордж с аероплан до Чили. Това съобщи за Дарик племенницата на Светлана Михалева - Радослава, която е разговаряла с леля си и чичо си.

Точно на Радослава леля й Светлана е изпратила първото съобщение в петък, че корабът е потънал, но всички пътуващи са спасени. За Дарик момичето разказа, че първоначално не повярвала на съобщението по мобилния си телефон. По думите й Светлана пътува за втори път със съпруга си – първия път обаче курсът е бил по-близък и с товарен кораб.

Станко и Светлана Михалеви са родом от Айтос, но живеят в Бургас. Светлана е старша медицинска сестра. Михалеви имат двама сина - Михаил и Тошко, които се горди от постъпката на родителите си по време на инцидента.

Роднини разказаха, че в семейството не цари безпокойство – всички обаче били превъзбудени от случилото се. Близките ги чакат до края на следващата седмица.

Чакаме в сряда да тръгнат за България, защото ще има разследвания в Чили за това, което се е случило – дали е в резултат на човешка грешка или друго, каза племенничката на семейството. Добре е, че са живи и здрави – с нетърпение ги очакваме, каза Радослава.

Чуйте повече в звуковия файл