Обвиненият за тероризъм Фриц Жоашен ще бъде предаден на френските власти
Обвиненият за тероризъм Фриц Жоашен ще бъде предаден на френските власти / снимки: Dariknews.bg, Дарик Хасково

Обвиненият за тероризъм и контакти с атентаторите от Париж братя Куаши Фриц Жоли Жоашен ще бъде предаден на компетентните френски власти в изпълнение на издадената за това на 11 януари европейска заповед за арест. Това реши днес Хасковският окръжен съд, като определението му е окончателно и не подлежи на обжалване. Ако в родината си той бъде признат за виновен, предвиденото наказание е до 10 години лишаване от свобода, е записано в европейската заповед за арест.

В заседанието днес Жоашен потвърди съгласието си да бъде върнат на Франция и в последната си дума пред съда посочи, че е невинен.

Служебният му защитник адвокат Ради Радев коментира, че подзащитният му многократно е заявяват пред него желанието си да се върне във Франция, както и че отрича обвиненията за тероризъм и участие в организирана престъпна група. Познавал е братята Куаши от около 10 години, ритали са заедно футбол, имали са допирни точки по отношение на бизнес, но твърди, че не е бил наясно с намеренията им да организират атентат и участието им в терористична група, коментира адвокат Радев.

За решението на Хасковския окръжен съд да допусне изпълнението на европейската заповед за арест на Жоашен незабавно ще бъдат уведомени Върховната касационна прокуратура, Министерство на правосъдието и издалият европейската заповед за арест Главен съд на Париж, които ще получат и препис.

Наложената на 29-годишния французин с хаитянски произход Жоашен мярка за неотклонение „задържане под стража" остава в сила до окончателното му предаване на компетентните френски власти, постанови съдът. Това трябва да стане в 10-дневен срок, обясни прокурорът по делото Дарина Славова.

Няма нито една предпоставка съдът да откаже предаването на лицето, за което френската държава поиска да й бъде предадено, е записано още в постановеното днес по отношение на обвинения за тероризъм 29-годишен французин Жоашен.

Други новини от Хасково

Обвиненият за тероризъм Фриц Жоашен ще бъде предаден на френските власти
netinfo