Обсъждат промени в Закона за висшето образование
Обсъждат промени в Закона за висшето образование / netinfo
Когато висшите училища сами определят приема на студенти и размера на студентските такси, таксите не бива да влизат в консолидирания бюджет. Това заяви министърът на образованието Даниел Вълчев на заседанието на Съвета на ректорите, на което се обсъждат промените в Закона за висшето образование.

Вълчев посочи, че е разговарял по този въпрос с представители на Европейската комисия. През миналата година висшите училища са събрали над 95 милиона лева от студентски такси, припомни министърът.

След въвеждането на промените в Закона за висшето образование се очаква приходите на университетите да се увеличат значително през новата академична година, допълни той.

Министърът допусна вероятността, че от есента ще има известно увеличение на студентските такси, но "пазарът щял да регулира нещата надолу". Още преди 1 октомври България трябва да има действащ закон за студентското кредитиране, като гаранционният фонд да бъде за сметка на Европейския социален гаранционен фонд, посочи Даниел Вълчев. Той допълни, че в много европейски страни тази възможност съществува.

Министър Вълчев отбеляза, че промените в Закона за висшето обтазование могат да влязат в сила не по-рано от 20-25 май.