Обстановката в страната след валежите постепенно се нормализира
Обстановката в страната след валежите постепенно се нормализира / netinfo

Обстановката след валежите постепенно се нормализира, но екипи продължават работата по остраняване на щетите в различните райони на страната.

Половината част от Хасково ще остане без питейна вода след поройните валежи в региона. Най-тревожно е положението в Свиленград, където има скъсана дига на река Марица.

Една седмица ще продължи сухият режим в Хасково. Причината е, че придошлите води на река Марица заляха всички кладенци на помпена станция Ябълково, от която се захранва половината град. Вода няма в четири квартала в града, за останалите режимът ще настъпи след полунощ. Има опасност и други райони в областта да останат без вода.

Река Марица наводни граничния пункт „Капитан Андреево”. Пътят към него остава затворен. Шофьорите на седемдесетте ТИР-а, които не могат да преминат заради наводнения път, не желаят да напуснат българския пункт. Беше им предложено да се върнат на турска територията през пункта Капъкуле и отново да влязат в България през пункта Лесово-Хамзабейли. Шофьорите предпочитат да стоят на българската граница до спадането на водата и отварянето на Капитан Андреево, защото според тях на другия пункт на българо-турската граница има задръстване и колони от автомобили и тирове, които повече биха ги забавили.

Бедственото положение в община Царево вече е отменено. Пътят Синеморец–Ахтопол e отворен, село Кондолово е без вода, най-големи щети от поройните дъждове понесе село Лозенец. Дъждът в община Царево премина в сняг и по високите места са възможни заледявания. Силният източен вятър и вълнението стихнаха, водите на река Велека свободно се оттичат и започват да спадат.

В ромския квартал “Мандрата” в Царево са наводнени 6 бунгала и 2 масивни къщи, в тях живеят 33 души. Там водата е достигнала над 1,20 метра. Деветте семейства са настанени в бунгала в зона „Север”. Осигурени са им одеяла и дюшеци. Нарушено е електрическото захранване в село Фазаново, село Кондолово е без вода.

Кметът на Лозенец Димитър Димитров съобщи, че водите в понеделник са били по-високи и от голямото лятно наводнение през миналата година. Най-значими са щетите по северния склон на местността „Тарфа”, в района на лодкостоянките. Там стичащите се порои са отнесли част от насипа между подпорната стена и прилежащата улица.

Активизирано е свлачище на бреговия скат на морския бряг на малкия плаж – свлечени са скални и земни маси. Има наводнени хотели и строителни обекти. Отнесена е асфалтовата настилка на моста по стария път преди вилното селище. Скъсан е бетоновият мост на подхода към централния плаж в Лозенец, водата там е отклонена по най-прекия път към морето.

Обстановката в страната след валежите постепенно се нормализира
netinfo
Продължава работата на екипите на ВиК по отстраняване на авариите в останалите без вода карловски села Тополово, Богдан и Каравелово.

Екипи със специализирана техника почистват паднала скална маса на пътя Смолян - Мадан. Опасност от падащи камъни и свличане на земна маса има по пътищата в цялата област.

Спасителите изпомпват вода от жилищните постройки и приземните етажи в Пазарджишките села Попинци, Бъта, Тополи дол, Долно Левски, Бяга и Сбор. Водните количества на реките Марица, Луда Яна и Тополница са понижени.

Бедственото положение, което беше обявено снощи в oбщина Съединение бе отменено. В понеделник придошлата река Потока заля повече от 60 домакинства в града. Под вода останаха дворове и складови площи в Индустриалната зона на Съединение.

Продължават аварийно-възстановителните работи и привличането на техника от фирми по възстановяване на диги, отводняване на населени места и други дейности по ликвидиране на последиците в засегнатите от наводненията райони.

Обстановката в общините Раднево, Гълъбово и Опан постепенно се нормализира. Работи се по отводняване на засегнатите от водата райони.

Екипи от Велико Търново и Кърджали помагат на старозагорската служба „Гражданска защита” в отводнителните действия на наводнените райони. Три семейства от село Трояново бяха евакуирани от домовете им, след като жилищата им бяха наводнени. Работи се по отводняване на над 200 приземни етажи на къщи в гълъбовското село Обручище и на други места. Вече е отворен за движение пътят Стара Загора – Казанлък.

В Мини „Марица Изток” възстановиха по обед въглеподаването към експлоатационна компания „Марица Изток” 3 и „Брикел” ЕАД. Очаква се да бъде възстановено и въглеподаването от рудник „Трояново-север” към ТЕЦ „Марица Изток” 2. Без вода са още селата Михайлово, Воденичарово и Самуилово.

През прохода Шипка вече се пропускат автомобили без ограничения в тонажа, но преминаването става поетапно. През интервал от около час от двете страни на прохода последователно тръгват колони с автомобили.