Общо 105 години затвор за подсъдимите за покушението срещу Варсанов
Общо 105 години затвор за подсъдимите за покушението срещу Варсанов / снимка: DarikNews, Юлиана Николова /

Общо на 105 години лишаване от свобода бяха осъдени подсъдимите по делото за опита за покушение срещу Илиян Варсанов през 2002 година. Софийският градски съд определи по 15 години затвор за всеки едни от седмината подсъдими.

 

По време на пледоариите прокуратурата поиска по 5 години затвор за Димитър Вучев-Демби, Реджан Мисан, Цветан Деянов и Росен Пенев, по 7 години бяха поискани за Бисер Илиев и Александър Валентинов, а най-малка присъда беше поискана за Кирил Карнолски.

 

Магистратите обаче решиха да осъдят всеки един от тях на по 15 години лишаване на свобода по обвинение за опит за предумишлено убийство. Присъдите са ефективни и при начален строг режим на изтърпяване.

 

Демби отрече да е ключов свидетел по предстоящото дело срещу Златомир Иванов-Баретата. Преди няколко месеца, в интервю за Дарик, той заяви, че Баретата се занимава с подготовка на убийства и наркотрафик.

 

След произнасянето на присъдите осъдените открито изразиха своето недоволство. По думите им, мотивите на съда са изцяло погрешни, тъй като се казва, че всички те са стреляли с един и същи автомат „Калашников”.

 

Опитът за покушение срещу Варсанов беше на 16 август 2002 година в столичния квартал „Белите брези”. Смята се, че престъплението е извършено с автомобил „Опел Кадет”, който е бил към таксиметрова фирма и управляван от подсъдимия Карнолски, известен с прякора си Бакшиша.

 

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.