Общините с преходен срок от 2 г. за задължителната предучилищна подготовка
Общините с преходен срок от 2 г. за задължителната предучилищна подготовка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Срок от две години ще имат общините в страната, за да обхванат всички петгодишни деца в задължителната предучилищна подготовка. Това заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той допълни, че сега обхванати са около 80% от тях.

В промените на Закона за народната просвета е записано, че този срок е една година, но между първо и второ четене ще бъде поискано той да бъде удължен на две години, обясни министърът. Това се налага заради недостига на места в детските градини в големите градове.

В София, Варна, Бургас и частично в Пловдив този проблем съществува. В цялата страна обаче има над 9000 свободни места, но те са концентрирани в малките населени места, където пък няма много деца.

Всички общини, които изявят желание, могат да започнат задължителната предучилищна подготовка за петгодишните още тази есен, уточни Игнатов.

Осигурени са 9 милиона лева за месеците до края на годината, през които тя ще се извършва. 1,5 милиона лева от тях ще бъдат използвани за транспорт на децата.