Столичният кмет Йорданка Фандъкова
Столичният кмет Йорданка Фандъкова / БГНЕС, архив
Общината купува къщата на Яворов с пари от държавата?
99262
Общината купува къщата на Яворов с пари от държавата?
  • Общината купува къщата на Яворов с пари от държавата?
С пари от държавата Общината ще закупи къщата музей на Пейо Яворов на столичния булевард „Раковски“. Kметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че средствата за това ще бъдат отделени от държавния бюджет и ще бъдат предоставени на Столичната община. Междувременно стана ясно, че собственикът на къщата Васил Панчев ще поиска спиране на публичната продан. Това може да стане, ако се издаде обезпечителна заповед и така да се гарантира удовлетворяването на кредиторите, поясни Валентин Василев от кантората на съдебния изпълнител, ангажиран с продажбата.

Във връзка с предстоящата сделка за Яворовия музей юристите и финанстите на Общината и на Министерството на културата проверяват как процедурата да бъде законосъобразна и максимално изгодна за държавата и общината, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
Извадиха на тезгяха за продан Къщата на Яворов в София

"Идеята е общината със средства, отпуснати от държавата, да може да придобие тази знакова за София сграда и това прекрасно пространство, което и в момента се използва за музей, но знаете, че самата сграда има нужда от реконструкция, така че ще има нужда и от допълнителни инвестиции", каза градоначалникът.

Междувременно стана ясно, че собственикът на къщата Васил Панчев ще внесе молба за обезпечаване и спиране на публичната продан. По-рано в понеделник Валентин Василев от кантората на съдебния изпълнител, ангажиран с продажбата, заяви, че това е възможно, стига да се гарантира удовлетворяването на кредиторите.

Общината или държавата да купи къщата на Яворов, настоява Фандъкова

"Има механизми, с които държавата или общината биха могли да влязат в преговори със собственика на имота и взискателя по делото да стане продажба, която изключва публичната продажба. Обикновено се спира продажбата по искане на самия взискател. В случая това без негово съгласие няма как да се стигне, освен ако съответният орган не издаде обезпечителна заповед за спиране", каза той.

Къщата музей на Яворов изложена за продан, началната цена - над 1.6 млн. лв.

Собственикът на имота трябва да се съгласи да го продаде при определени условия, кредиторите да бъдат удовлетворени, да се заличат ипотеките и възбраните и едва тогава новият собственик ще придобие правата върху имота си, обясни още Василев. Той добави, че задълженията на собственика към този момент са от порядъка на 600-700 хил. лв.