Образуваха производство за подкуп, предложен от Гергов на Гоцев
Образуваха производство за подкуп, предложен от Гергов на Гоцев / cнимкa: Sofia Photo Agency

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за подкуп от 425 000 лева, предложени от бизнесмена Красимир Гергов на бившия генерален директор на БНТ Кирил Гоцев. Това съобщи за Дарик градският прокурор Николай Кокинов. По случая са били образувани три прокурорски проверки през 2006 г., когато в прокуратурата е внесен сигнал от тогавашния главен редактор на вестник „Дума” Евгений Станчев.

Станчев е внесъл през юли 2006 г. сигнал в Софийска градска прокуратура заедно с материали от печата, където се съобщава, че вестник „Дума” разполага с два записа на заповед, с които бизнесменът Красимир Гергов е предложил на тогавашния генерален директор на БНТ Кирил Гоцев подкуп, за да не сключи договор за рекламно време с руската фирма „Видео интернешънъл”. Още през 2006 г. Софийска градска прокуратура е образувала три проверки по случая, но е отказала да образува производство с мотив, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление.

По-висшестоящата Софийска апелативна прокуратура е отменила постановлението за отказ и е възложила на градска прокуратура допълнителна проверка. Така преди броени дни, в първите дни на април т.г., Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. То е по чл. 304 ал.1 и 302 т.4 от Наказателния кодекс. Засега то е образувано срещу неизвестен извършител и обвинения по него не са повдигани.