Обявиха грипна епидемия в цяла България
Обявиха грипна епидемия в цяла България / снимкa: Sofia Photo Agency
Обявиха грипна епидемия в цяла България
23197
Обявиха грипна епидемия в цяла България
  • Обявиха грипна епидемия в цяла България

Министерство на здравеопазването обяви национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности. От новия грипен вирус A /H1N1/ в момента са болни двама на всеки 100 души. От понеделник до петък училищата в страната ще бъдат във ваканция. Здравното ведомство препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво.

Заради грипната епидемия Министерството на здравеопазването издаде заповед за отлагане на плановите операции, както и за временното прекратяване на посещенията в болниците, на женските и детските консултации. Препоръчва се ограничаването на обществените мероприятия, но няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

По-рано Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве обяви грипна епидемия от 9 ноември в София. В столицата се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от грип и остри респираторни заболявания. Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст 20 - 60 г.

От понеделник всички училища в София излизат в грипна ваканция. Това става ясно от писмо на началника на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева до директорите на училищата. В писмото се казва, че министърът на образованието, младежта и науката ще обяви за неучебни дните от 9 до 13 ноември във всички държавни, общински и частни училища на територията на София. В писмото си до директорите Ваня Кастрева настоява директорите своевременно да уведомят за грипната ваканция родителите и учениците.

Детските градини и ясли в София ще работят по време на грипната епидемия следващата седмица, съобщиха от Столична община.

Здравният министър Божидар Нанев обясни пред журналисти в кулоарите на парламента, че се водят преговори с други страни да ни предоставят за закупуване ваксини, докато ни бъдат доставени тези, които страната ни е поръчала от  производителите. Нанев призова да не се всява паника в обществото.

Във връзка с молба за помощ от Украйна при борбата с грипа България ще осигури медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лв. Те ще бъдат предоставени от резерва на Военномедицинска академия, а Министерството на финансите ще възстанови стойността им на лечебното заведение. Също така за Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.

Обявиха грипна епидемия в цяла България
netinfo

Ето и някои съвети как да се предпазим от свинския грип и какво да правим, ако се появят първите симптоми за заболяването:

Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения. Във връзка с това се препоръчва на гражданите да ограничат посещенията на масови прояви, да избягват контакти с болни, да спазват добра лична и битова хигиена. При поява на грипни симптоми се препоръчва веднага да се консултираме с личните си лекари. При грипна епидемия е по-вероятно да сме болни от грип, а не от банална респираторна инфекция. Не бива да се лекуваме сами. При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения.

При неповлияване от провежданото лечение или при влошаване на състоянието, веднага трябва да се консултираме с лекар. Изчакването може да бъде много опасно за здравето ни.

Препоръчва се още хранене с разнообразна лека храна и пиене на много течности. Ограничете контактите си с членовете  на своето семейство и други хора, съветват още от инспекцията.