/ БГНЕС
Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов определи като спекулативно твърдението на колегите си от БСП, че отсъствайки от парламента, те не получават нищо. От началото на тази пленарна седмица в изпълнение на решение на ръководството на БСП цялата парламентарна група на БСП не присъства в парламента и не участва в работата на комисиите.
 
Пред журналисти в Народното събрание Кирилов посочи, че въпросът със санкциите заради отсъствието на цялата парламентарна група на БСП ще бъде дискутиран на заседание на оглавяваната от него комисия. По думите му е дискусионен въпросът дали могат да се извиняват отсъствия при липсата на цяла парламентарна група, особено след като извиненията се извършват по усмотрение на председателя на групата.

БСП напуска парламента
 
"Отсъствието на колегите действително налага обследване на правилника с оглед санкционните последици във връзка с неприсъствието. Спекулативно е твърдението на колегите, че отсъствайки те не получавали нищо. Не е така, отсъствайки, получават една трета от основното си възнаграждение", обясни той. Кирилов бе категоричен, че това не е нищожен размер, особено за работещия българин и изтъкна, че тази една трета, която получават депутатите на БСП, всъщност е средната работна заплата в страната.
 
Кирилов изтъкна, че сега очакват да се появят и извинителни бележки от ръководството на парламентарната група. „Ние като бяхме извън парламента юли и юни месец 2013 г. не получавахме абсолютно нищо от Народното събрание“, коментира ситуацията Кирилов.

БСП няма да се върне в парламента, въпреки решението на ГЕРБ за изборните промени
 
Председателят на ПГ на Обединените патриоти и лидер на „Атака“ Волен Сидеров от своя страна предложи промяна в правилника на Народното събрание, според която депутатите да не получават никаква заплата, когато отсъстват неоснователно от парламента.
 
Пред журналисти в парламента Сидеров каза, че това предложение е направено устно на последния председателски съвет на Народното събрание, предстои да го внесе и в писмен вариант. Преди това обаче ще изчака позицията на ГЕРБ.
 
„Ако тази инициатива на БСП продължи с месеци, задължително трябва да въведем тези нови правила, защото няма да е честно да не идват на работа и да получават пари“, каза Сидеров. Той уточни, че мерките ще са за всеки депутат, не само за тези от левицата.

През 2018 г.: Депутатите отхвърлиха предложението да намалят заплатите и ваканциите си


В момента при неуважително отсъствие депутатите получават една трета от брутната си заплата и една трета от представителните пари, припомни Сидеров. Той изчисли, че това са малко над 1000 лв. и попита кой в България не ходи на работа и получава 1000 лв. месечно. Според него това не е справедливо.
 
„Още през 2013 г. „Атака“ настояваше при не ходене на работа без причини да не се получават никакви пари. Тогава БСП не го прие и се стигна до този вариант от една трета“, каза Сидеров.

„Надяваме се сега ГЕРБ да се вслушат в нашето предложение да променим правилника така че и тази една трета да отпадне“, допълни той.
 
Попитан дали тази мярка ще върне групата на БСП в парламента, Сидеров заяви, че сигурно ще има недоволни сред тях, защото не всеки има свой бизнес и разчита само на депутатската си заплата.

2018 г.: БСП предлага да се намалят заплатите и почивките на депутатите
 
Ще ми се да водим дебат за какво една част от парламента работи по някакъв дневен ред, който не е актуален, а другата част въобще не работи - това е по-същественият дебат, а не толкова какво получават народните представители“. Това заяви пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов в коментар на предложението на Волен Сидеров от "Атака" депутатите, които не ходят на работа, да не получават заплата.
 
„Нека да вкарат тези предложения, ще ги обсъдим и ще вземем решение“, посочи Летифов. „Към момента правилникът е такъв, длъжни сме да го спазваме, това правим, допълни той. Работата на народните представители е да носим тази отговорност, за която са ни изпратили и ние от ДПС правим точно това“, каза Летифов.
 
Попитан дали депутати, които не идват на работа, трябва да получават заплата, той заяви: „Ние смятаме, че народните представители трябва да работят. Те имат ангажименти не само в парламента, а и извън него“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи с писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че депутатите от левицата се отказват от заплатите си за периода, в който ще отсъстват от парламента. Освен от заплати, народните представители на БСП се отказват и от командировъчните си средства, както и от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Тя подчертава, че промените в нормативните актове, регламентиращи възнагражденията на депутатите, е в правомощията на Караянчева и тя трябва да направи необходимите стъпки това да се случи.
БТА, БГНЕС