/ БГНЕС
Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии
101812
Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии
Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии
Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии
  • Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии
  • Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии
  • Обединени патриоти и ГЕРБ отказаха разговори с БСП за партийните субсидии
Обединени патриоти не уважиха поканата на БСП за среща, на която да обсъдят предстоящата промяна на партийната субсидия от 11 на 1 лв за получен глас.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии до 2020 г. (ОБЗОР)

 
ГЕРБ също не се срещнаха с БСП, но ги уведомиха, че няма да присъстват на срещата, защото няма да отстъпят от позицията си за такава промяна на партийната субсидия.
 
Според БСП е в ход опит за задушаване на опозицията и пълно овладяване на местната власт. 
 
Отказът на ГЕРБ и Обединени патриоти да участват в консултациите на БСП за партийните субсидии подсказва, че те нямат собствено мнение и воля и са просто придатък на министър председателя, заяви Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП:
 
 „Отказът на депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти от парламентарен и обществен разговор по темата за финансирането на политическите партии, за нас означава следното: първо - срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на Конституцията и демокрацията; второ - превръщане на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само от една политическа партия, а именно ГЕРБ и техните сателити от Обединени патриоти. Това означава и унищожаване на опозицията, което реално означава промяна на политическата система и показен разстрел на демокрацията. Доказателство, трето, че е в ход опит за пълно овладяване на местната власт и минаващия през нея финансов административен ресурс, което е предпоставка за нечестното му разпределение от управляващата коалиция“.

Депутатите решават окончателно за надвзетите субсидии
 
„Правителството определи сума, която прави невъзможен партийния живот. Това означава прекратяване на нормалната партийна дейност“, допълни Стойнев.

От БСП казаха, че още утре ще внесат в парламента свои предложения за партийните субсидии. Те ще настояват за удължаване на срока между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет, ще внесат и предложение партиите да върнат в държавния бюджет всички пари по депозитите им към 3 юни.

БСП и ДПС запазват позициите си за финансиране на политическите партии от държавния бюджет в размер на субсидиите, който да позволи тяхното нормално съществуване, стана ясно след консултациите по темата между двете парламентарни групи.

След срещата зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев каза пред журналисти, че с драстичното орязване на партийните субсидии от 11 на 1 лв за глас, ГЕРБ целят опозицията да бъде ликвидирана преди местните избори.

От ДПС също са за финансиране на партиите от държавния бюджет и то в размер, достатъчен те да функционират нормално, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев:
 
„Субсидия от един лев е равна на субсидия от нула лева. Това не устройва политическия живот. Субсидия от 5 лева също не устройва никого, или от 4 или от 6. По-скоро може би устройва двете големи партии, които по около милион гласове. Но всички останали имаме по около 200-300 хиляди. Те не стигат партиите да си платят разходите, пък да не говорим за медийните разходи по време на кампания, които са най-големи. По тази причина позицията на ДПС си остава неизменна. Или остава публичното финансиране в достатъчна степен партиите да водят нормален политически живот, или тогава се минава на финансиране по другия начин - през физически и юридически лица.“

Повече по темата чуйте в прикачените звукови файлове.