НС прекрати правомощията на депутата Емил Иванов
НС прекрати правомощията на депутата Емил Иванов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС прекрати правомощията на депутата Емил Иванов
65457
НС прекрати правомощията на депутата Емил Иванов
  • НС прекрати правомощията на депутата Емил Иванов

Парламентът прекрати правомощията на Емил Иванов, който подаде оставка на 15 юли. Той беше определен за областен управител на Софийска област. Срещу него обаче възникна обществено недоволство след като стана ясно, че в зората на демокрацията Иванов е работил в силовата структура ВИС-2.

На мястото на Иванов в парламента трябва да влезе следващият в листата - Александър Методиев-Сали.

Депутатът от левицата Георги Кадиев използва Фейсбук, за да съобщи, че снощи социалистите са взели решение да предложат на премиера Пламен Орешарски да не назначава Иванов на този пост.

„Имаше доста дълго обсъждане с много изказвания във всички посоки. Аз, сумирайки изказванията на колегите, предложих да вземем становище на парламентарната група, с което не подкрепяме назначението и предлагаме на премиера Пламен Орешарски да върне номинацията на Емил Иванов. Това мое предложение бе гласувано от групата и стана официално решение на групата. Трябваше днес да има декларация в парламентарна зала в тази посока", посочи Кадиев.

Той подчерта, че е нямало как депутатите от БСП да не гласуват за прекратяване на правомощията на депутата: „Един човек като иска да прекрати, ти го прекратяваш. Ако не го прекратиш, ще го направи Конституираният съд. Има вече такава практика. По-скоро гласуването беше някакъв сигнал. Аз гласувах против не защото искам да се прекратят неговите правомощия, човек, като има желание, не може да го държиш на сила. Гласувах против като сигнал за това, че не подкрепям назначаването му за областен управител. Ако групата беше направила изказване , така както говорихме, беше станала ясна позицията на БСП, беше станало ясно нашето предложение към премиера Пламен Орешарски - той да оттегли номинация, той беше направил своето изказване и мотивация защо я оттегля или не я оттегля, тогава нямаше да има нужда от целия този разговор, който водим сега".

По думите на Кадиев назначението на Емил Иванов има потенциал да се превърне в случай „Пеевски" 2: „Има потенциал, не знам дали ще стане. Аз не го познавам. Не съм работил с него, не мога да кажа добър ли е или лош, но политиката е такова нещо - когато има обществени настроения срещу теб, ти се съобразяваш с тях. Може да си чист като ангел, като те нарекат Мистър 10%, защото си взимал 10% уж, и да си взимал и да не си взимал, ти си тръгваш, защото вече имаш лошото име. Човек трябва да се съобразява с обществените настроения. В момента категорично има обществени настроения против него".