НС избра ръководство на ЦИК, Ивилина Алексиева става председател
НС избра ръководство на ЦИК, Ивилина Алексиева става председател / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ отново ще внесат кандидатурата за зам.-председателското място в ЦИК
71192
ГЕРБ отново ще внесат кандидатурата за зам.-председателското място в ЦИК
  • ГЕРБ отново ще внесат кандидатурата за зам.-председателското място в ЦИК

След няколко часови дебати парламентът избра ръководство на новата Централна избирателна комисия.

Депутатите избраха предложението на БСП Ивилина Алексиева за председател на ЦИК. Преди това народните избраници отхвърлиха предложението на ГЕРБ за шефското място - Маргарита Златарева. За главен секретар беше избрана предложената от ДПС Севинч Солакова.

Парламентът избра предложението на „Атака" за зам.-председател на ЦИК да бъде назначена Мария Мусорлиева.

Депутатите отхвърлиха предложената от опозицията Златарева и за зам.-председателското място.

Въпреки поисканото от ГЕРБ прегласуване и призива емоциите да бъдат овладени, а ръководството да бъде избрано, това не се случи. Ситуацията доведе до нов скандал, а депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

НС избра ръководство на ЦИК Ивилина Алексиева става председател
netinfo

По-късно от ГЕРБ заявиха, че отново ще внесат кандидатурата за зам.-председателското място в ЦИК на Маргарита Златарева. Това съобщи в кулоарите на парламента Цецка Цачева.

„Тъй като ние все още очакваме, че управляващите ще имат достатъчно разум да не блокират работата на ЦИК и от това да произтекат неблагоприятни последици за очакваните избори на членове на Европейския парламент, ще внесем отново предложението на г-жа Златарева за зам.-председател на ЦИК с очакването в утрешния ден, когато емоциите спаднат, разумът да надделее и да спазим закона", заяви Цецка Цачева.

В момента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е в Брюксел, уточни тя. „Той провежда срещи с председателя на ЕП, с председателя на ЕК, тъй като сме силно притеснени от възможността, която е съвсем реална вече, България да провали изборите за членове на Европейски парламент, а оттам и конституирането му и конституирането на ЕК. Призовавам управляващите на разум с оглед точките и духа на Изборния кодекс да доведем докрай работата си в утрешния ден, за да може ЦИК нормално да се конституира и да започне своята дейност", обясни още Цачева.

НС избра ръководство на ЦИК Ивилина Алексиева става председател
netinfo

Междувременно президентът Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия. При назначаването им държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи по един член на ЦИК, номиниран от „Атака" и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ.

В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент - един от НДСВ и един от Синята коалиция.