Плевнелиев назначи членове на ЦИК
Плевнелиев назначи членове на ЦИК / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи по един член на ЦИК, номиниран от „Атака" и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ, се посочва в съобщението. В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент - един от НДСВ и един от Синята коалиция.

„Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член. Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията", се казва още в съобщението на прессекретариата.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обвини президента Росен Плевнелиев в грешни изчисления на пропорциите на партиите в състава на ЦИК. Президентът взе едно място от ДПС, за да го даде на ГЕРБ, каза още Местан. Ще информирам с нарочно писмо още утре целия дипломатически корпус за действията на държавния глава. Мисля, че българското общество, не само членовете и симпатизантите на ДПС, трябва да получат ясен отговор от държавния глава, закани се Местан.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова поиска президентът Росен Плевнелиев да си преразгледа указа. В кулоарите на парламента тя допълни, че държавният глава грубо нарушава законите. Според Манолова няма проблем ЦИК да работи и в състава, избран днес.