Няма нужда от референдум за тютюнопушенето според Атанасова
Няма нужда от референдум за тютюнопушенето според Атанасова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма нужда от референдум за тютюнопушенето според Атанасова
61022
Няма нужда от референдум за тютюнопушенето според Атанасова
  • Няма нужда от референдум за тютюнопушенето според Атанасова

Здравният министър Десислава Атанасова за пореден път се застъпи за пълната забрана за пушене на закрити обществени места. В парламента тя коментира, че не намира смисъл в провеждането на референдум по темата, защото би било по-добре парите за провеждане на допитване до хората по темата да бъдат дадени за здравната система.

„Поради това, че народни представители внесоха промени в Закона за здравето, той ще се разглежда отново в пленарна зала, но смятам, че приетата поправка и влязлото в сила решение да се създадат условия да се пуши само на открити обществени места, е факт. Този механизъм работи вече няколко месеца. Това е израз на европейско поведение и не би следвало да се преосмисля. Това е моята позиция, това е позицията на премиера и на цялото правителство”, подчерта здравният министър.

„Всяка политическа партия има право да заявява, че ще прави референдум по определена тема. Аз не мисля, че се налага референдум по тази тема. Има действащ закон. Ако ще се харчат отново около 20 млн. лв. за референдум, по-добре тези пари да се вложат в здравеопазване”, обясни още Атанасова.

По-рано днес председателят на здравната комисия Даниела Дариткова в парламента обаче коментира, че промените, които разрешават пушенето в заведения, ще бъдат обсъдени отново в мандата на този парламент. „Законопроектът за промяна на закона за здравето мина на първо четене в комисията по здравеопазване и икономическа комисия, докладите са в НС, би следвало пленарна зала да разгледа този законопроект. В комисията по здравеопазването този законопроект беше категорично и единодушно отхвърлен и се надявам, че парламентът ще остане на тази позиция”, обясни тя.

„Когато се прави политика и тя е в името на здравето на нацията, няма как да се постигне пълен консенсус. Тогава трябва да се налагат решения, които смятаме, че са добри за бъдещето на нацията”, допълни Дариткова.