Новото време иска общинските съветници да декларират доходи и имущество
Новото време иска общинските съветници да декларират доходи и имущество / снимкa: Sofia Photo Agency

Етичен кодекс на съветника да приемат всички Общински съвети в страната, предлага партия „Новото време". Кодексът ще бъде във вид на наредба и ще бъде внесен като предложение до местните парламенти, обясни във Велико Търново лидерът на партията Емил Кошлуков.

Ако предложението бъде прието, общинските съветници ще трябва да декларират доходите и имотното си състояние. Освен това местните старейшини ще трябва да декларират своето участие в дружества и фирми, както и да посочват роднините си по съребрена линия до второ коляно, за да може да се установи конфликт на интереси при обществени поръчки, уточни Емил Кошлуков.

За да влезе в сила обаче Етичният кодекс трябва да мине на гласуване от самите общински съветници. „Ако Наредбата бъде приета, значи Общинският съвет е работещ”, смята Кошлуков.

Междувременно стана ясно, че до края на месеца „Новото време" ще инициира кръгла маса на тема „Отражението на финансовата криза върху приходната част на проектобюджета за следващата година”. На форума, който ще се проведе в столицата, ще бъдат поканени финансови експерти от Европа и САЩ, както и представители на управляващата коалиция и финансовото министерство, уточни лидерът на партията.

Според него правителството се държи неадекватно и гледа изключително розово на световната криза, вследствие на което ще заложи в проектобюджета за следващата година неверни данни за икономически растеж и инвестиции, а това ще доведе до нереални цифри в приходната част.