Новият лидер на СДС иска да върне доверието на хората в партията
Новият лидер на СДС иска да върне доверието на хората в партията / www.sds.bg

На първо място ще работя да върнем доверието на хората в СДС, екипността в партията и да спрем разделението на "София и страната". Това каза новият лидер на СДС Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово, цитиран от БТА.

Той добави, че е напълно наясно, че поема ръководството на партията в един много труден момент за нея. Имаме много малко време до парламентарните избори през 2013 г., а трябва да решим много задачи във вътрешнопартиен план, каза Кабаиванов и като приоритет посочи подготовката за самостоятелно участие в изборите. В зависимост от конфигурацията на политическото пространство след това ще мислим и за коалиция или партньорство, коментира партийният лидер.

Трябва да спрем разделението, независимо дали то е на столица и страната, или на някакъв друг географски принцип, защото ако не сме силни, ако нямаме доверието на избирателите - за какви коалиции можем да говорим, каза още Кабаиванов. Той добави, че участието им в коалиции през 2005 и 2009 година не е донесло добри резултати за СДС.

На въпрос как ще се справи и с двете задачи - партията и общината, той отговори, че с повече работа и за сметка на личния си живот.

В общината имам много силен екип и стабилно мнозинство в Общинския съвет, което ми дава възможност да отделя сили и време и на партията, добави той. Според него днес би било възможно да бъдеш национален лидер и от провинцията благодарение на съвременните комуникации и на това, че Карлово е едва на час и половина път от София.

За първи път в историята на СДС за председател бе избран действащ кмет от страната. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов спечели на балотаж срещу Ваньо Шарков с 51,9 на сто от гласовете на партийните членове. В балотажа за избор на нов лидер на СДС са участвали 85 процента от членовете на сините, които гласуваха в 220 секции в цялата страна. Самата надпревара за лидерския пост Кабаиванов определи като коректна и честна.