Нови снеговалежи затрудняват движенито на места в страната
Нови снеговалежи затрудняват движенито на места в страната / снимкa: Sofia Photo Agency

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщават от Национална агенция “Пътна инфраструктура” (НАПИ). Времето е облачно и тихо, сняг превалява почти в цялата страна.

 

Проходът Хаибоаз временно е затворен за движение, за да се опесъчи пътното платно, съобщиха от Областно пътно управление – Велико Търново. Пътищата във областта се почистват и опесъчават, на места все още са заснежени и заледени. Слаб сняг превалява във Велико Търново, Павликени и Свищов. Движението се извършва при зимни условия. Товарните автомобили в областта трябва да се движат задължително с вериги, информират от пътно управление.

 

В община Елена моторните превозни средства трябва да се движат с вериги, а товарните без ремаркета. Очаква се след отварянето на Хаинбоаз да бъде въведено ограничение за товарните автомобили, преминаващи от там – с вериги и без ремаркета.

 

Всички пътища в Габровска област са проходими, съобщиха от Областно пътно управление. Проходът Шипка също е отворен за леки и товарни автомобили, без ремаркета и полуремаркета. Навсякъде движението е при зимни условия. Очаква се да бъде доразчистен пътя към селата.

 

Според слушатели на Дарик обаче пътят Габрово – Севлиево е в тежко състояние. Има около 5 см сняг и дълбоки коловози. Образували са се заледявания в района на Новаковци, както и след разклона за Батошево и Горна Росица. Подобно по думите им е положението и на главния път София – Варна, в района на Севлиево. В посока София, на територията на габровското пътно управление, пътят също не е добре почистен, има заледявания и коловози. В Ловешка област обаче настилките са почистени и опесъчени.

 

По данни на Окръжно пътно управление, пътищата от третокласната мрежа са разчистени навсякъде в област Търговище. В момента машините минават повторно, за да разширят и опесъчат участъците. Вчера над 70 населени места бяха затворени от снега в Търговищко. В две села в община Антоново и в едно в община Омуртаг няма ток към момента. Екипи на Е.ОН отстраняват авариите.

 

Сняг превалява на прохода Петрохан, Шипка, в област София, Бургас, Ловеч, Русе, Враца, Видин, Разград и Шумен. Заледявания има в област Русе, град Бяла, Хасково, Перник и Варна при Вълчи дол и Суворово. Временно е преустановено движението през Прохода на Републиката, Шипка и Котел – Омуртаг, Мизия – Оряхово, Шипково – Рибарица, Чомаковци – Еница и Дюлинският проход.

 

Товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Петрохан. Товарните автомобили да са с вериги без ремаркета и полуремаркета през прохода Папазчаир, по пътя Белово – Юндола, Велинград – Сърница, Батак – Доспат и БрациговоРавногор. Всички МПС да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета през прохода Шипка, Превала, Пампорово и Рожен.

 

Обстановката в планините е сложна, вали сняг, придружен на места със силен вятър и гъста мъгла, информират от Планинската спасителна служба (ПСС). Лавинната опасност е от най-висока степен. Новата снежна покривка, образувана от снеговалежите и ветровете, е крайно нестабилна. Карането на ски и сноуборд извън обработените писти е изключително опасно. През следващите дни трябва да се отложат всички начинания за туризъм във високите части на планините – планинските пътеки са силно навети и са на преспи, съветват от ПСС.

 

Повече за обстановката в София четете ТУК.

 

Още за времето четете ТУК.