Нова жертва на свинския грип
Нова жертва на свинския грип / снимкa: БГНЕС

54-годишен мъж е първата жертва на новия грипен вирус А /H1N1/ в Търговищко. Мъжът е постъпил в болницата в Търговище с пневмония, съобщи за Дарик д-р Райна Жейнова от РИОКОЗ. Два дни е бил на лечение в областния град. Направени са му изследвания, които са установили, че човекът е бил болен от така наречения свински грип.

Контактни с починалия са били седем души - три деца и четирима възрастни, които засега нямат симптоми на заболяването. На всички е предписан профилактично Ремантадин и е дадена препоръка да се наблюдават от личния лекар.

Заболеваемостта от грип в Търговищка област бележи спад, като към момента седмичният коефициент се задържа на епидемично ниво - 239 на 10 000 души. За периода от 2 до 10 ноември има регистрирани 55 случая на усложнения на вирусната инфекция  - 41 бронхити и 24 пневмонии.

Грипът протича с усложнения най-често във възрастта от 0 до 4 години. Зачестяват бактериалните инфекции сред ученици и хора в зряла възраст. Риск да боледуват по-тежко от грип има при пациенти с хронични заболявания, както и такива, които подценяват симптомите и състоянието си и не провеждат своевременно и адекватно лечение.

Антивирусните медикаменти Ремантадин, Тамифлу и Реленца се прилагат само по лекарско предписание. Те са ефикасни в първите 48 часа от началото на грипната инфекцията, съветват специалистите.