Нова експериза ще доказва причините за смъртта на Белнейски
Нова експериза ще доказва причините за смъртта на Белнейски / netinfo

Има достатъчно доказателства, че Лазар Колев е виновен за двойното убийство на Кристина и Росица Белнейски, разследващият екип е убеден в това, заяви в интервю за Дарик окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов, който днес ще повдигне официално обвинението срещу 29-годишния мъж, излежаващ четиригодишна присъда за кражба.

 

В деня на убийството Колев не е бил в затвора, уточни Даскалов и допълни, че мъжът има и присъда за изнасилване. Той отказа да коментира какви са били отношенията между обвиняемия и двете сестри Белнейски. 

 

Причините, възпрепятствали разследването през изминалите три години, са и обективни и субективни, каза още Даскалов. Проблемът, че по делото фигурират две различни експертизи бе определен от окръжния прокурор на Пазарджик като „преодолим”. В хода на прокурорското разследване ще бъде възложена нова арбитражна експертиза, която ще докаже дали наистина момичетата са пострадали при катастрофа в деня на убийството.

 

Даскалов не конкретизира дали ексхумацията на телата или втората ДНК-а експертиза са оказали по-решаващо значение в хода на разследването. Ако стигнем до осъдителна присъда, цялото усилие на всички екипи през изминалите три години ще си заслужава, заяви прокурорът. Нямам информация да е оказван натиск върху някой от разследващите органи по този случай или върху членове на съдебната експертиза, каза още пред Дарик Иван Даскалов. Предстои да бъде доказано и дали има съучастници в жестокото престъпление.

 

Проверка на Дарик установи, че има изключително голямо съвпадение между изготвения първоначален психологичен профил в Пазарджик с евентуалния убиец и заподозрян за убийството на двете сестри. Според профила извършителят е българин, но има и съучастник, близък приятел или роднина. Той е поне с 10 години по-голям от жертвите, но възрастта му е до 40 години. Неженен е или е разведен, с основно или средно образование, с временна трудова заетост или упражнява дребен криминален бизнес. В психологичния му профил се посочва и сексуалният статус. Убиецът е мачовски тип, неуверен в хетеросексуалните отношения, той е емоционално хладен и неспособен да създава близки и трайни контакти с жени. В доклада се казва още, че извършителят е склонен да афишира многобройните си връзки и се допуска, че вероятно има регистрация в полицията за сексуално насилие или побой. В анализа на престъплението бе записано още, че извършителят е оставил свой биологичен материал и че момичетата са убити по идентичен начин от един човек. Съучастието се базира на транспортирането на телата с кола.

 

Цялото интервю четете тук