„Нова алтернатива” сезира КЗД заради пенсионното осигуряване на служещите в армията
„Нова алтернатива” сезира КЗД заради пенсионното осигуряване на служещите в армията / Sofia Photo Agency

„Нова алтернатива" сезира Комисията за защита от дискриминация (КЗД) във връзка с по-неблагоприятно третиране на военнослужещите спрямо останалите лица, които се пенсионират при условията за ранно пенсиониране на чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Според партията дискриминация по признаци „лично положение" и „възраст" има в проект на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г.

С предложените към настоящия момент законови текстове за първи път се въвежда кумулативно изискване за години общ осигурителен стаж и достигане на определена възраст от военнослужещите, алармират от „Нова алтернатива". По този начин според тях възникват притеснителни въпроси за начина, по който военнослужещите ще могат да се пенсионират.

Новите промени се въвеждат само за военнослужещите и не кореспондират с пределната възраст по Закона за отбраната. Затова те дискриминират военнослужещите по възраст. По смисъла на промените, освободените от армията заради достигане на пределна възраст ще останат с празнина в своя осигурителен стаж. Така на практика се получава противоречие между КСО и ЗОВС, което е рисковано за бъдещето на засегнатите страни, допълват още от партията.

Сигналът към Комисията за защита от дискриминация (тук можете да видите документа) е внесен лично от председателя на партия „Нова алтернатива" Николай Цонев.