Николай Русинов остава за постоянно в ареста
Николай Русинов остава за постоянно в ареста / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Николай Русинов остава за постоянно в ареста
53150
Николай Русинов остава за постоянно в ареста
  • Николай Русинов остава за постоянно в ареста

Софийският апелативен съд остави в ареста Николай Русинов-Чеци, обвиняем за убийството на Яна Кръстева. Тя беше открита мъртва в Борисовата градина през юли миналата година. Съдът прецени, че косвените доказателства по делото са достатъчни за налагането на най-тежката мярка за неотклонение. Магистратите се позоваха на ДНК експертизата от Австрия, според която пет от седемте косъма, открити по тялото на Яна, са на Русинов.

Това беше първата мярка за неотклонение на обвиняем за убийството на Яна, на която присъства и нейният баща - Явор Кръстев. Преди началото на заседанието той заяви, че не може да гадае дали Чеци е истинският убиец на дъщеря му след като другият заподозрян за убийството - клошарят Пламен Трифонов беше оневинен.

„Това не е моя работа, това е работа на следствените органи. По-голяма щета от тази да загубиш детето си има ли”, обърна и допълни: „Това е доказателство, това не е интуиция”, обърна се в кулоарите на съда Трифонов.

Близо осем месеца Чеци беше свидетел по делото и едва след като беше изготвена ДНК експертиза в Австрия, той беше повторно арестуван преди две седмици. Именно на нея се позоваха и магистратите. Космите на Чеци са намерени по частите от тялото на момичето, които са били притиснати, за да бъде тя убита - шията, гръдния кош и корема. Макар и косвени, доказателствата бяха достатъчни за съда, за да остави Русинов в ареста, позовавайки се и на свидетелските показания според които Яна и Чеци са имали интимен контакт след запой в дискотека в парка.

„Тези два косъма, които са на много характерни места - единия в ръката, другия - върху потника на момичето, ни дават основание да приемем, че това, което той е завил в разпитите като свидетел, че се е оттеглил, ни дава да приемем, че някой след това се е опитал да се възползва от нейното състояние”, обясни адвокатът на обвиняемия Иво Найденов.

Веднага след убийството 35-годишният Русинов избяга в Турция и бе обявен за общодържавно издирване. Впоследствие той се върна в България, но срещу него не бяха повдигнати обвинения. Сега той отново е основният обвиняем за смъртта на момичето, но не е изключено в случая да са замесени и неизвестни до този момент лица.

Яна Кръстева беше открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли. Тя е била удушена часове след концерт на стадион „Българска армия” предната нощ. Почти година след жестокото убийство на Яна Кръстева разследването отново тръгва в първоначалната си посока, след като първо Русинов бе основният заподозрян на полицията. Чеци на няколко пъти обясни, че е бил с Яна единствено заради сексуална тръпка и няма нищо общо с нейната смърт.