Николай Русинов-Чеци остава в ареста
Николай Русинов-Чеци остава в ареста / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Николай Русинов-Чеци остава в ареста
59607
Николай Русинов-Чеци остава в ареста
Адвокат Иво Найденов
  • Николай Русинов-Чеци остава в ареста
  • Адвокат Иво Найденов

Софийският градски съд остави в ареста Николай Русинов-Чеци, обвиняем за убийството на Яна Кръстева. Мотивите на магистратите за потвърждение на най-тежката мярка „задържане под стража" са, че престъплението, в което Русинов е обвинен, е изключително тежко и за него законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Освен това според съда, ако Чеци е на свобода, той би могъл да извърши и друго тежко престъпление.

Адвокатът на Русинов Иво Найденов подчерта, че клиентът му е невинен и след време прокуратурата ще му се извини - така, както тихомълком се е извинила на първоначално задържания за убийството Пламен Трифонов.

Трифонов беше оневинен след като скъпа ДНК експертиза показа, че космите, намерени до трупа на момичето, не са негови, а на някой друг.

Адвокат Иво Найденов обясни, че клиентът му не е в добро здравословно състояние, но не са представили медицински документ, тъй като не искат това да се преекспонира. Според него се прави опит да се настройва негативно общественото мнение срещу Русинов.

От 30 април Чеци е в ареста. Той многократно е заявявал, че не е убиецът на Яна, но е признал, че във фаталната нощ е бил с нея и са имали сексуален контакт, обясни адвокат Найденов.

Яна Кръстева беше открита мъртва в Борисовата градина през юли миналата година. Момичето е било видяно за последно в парка по време на музикалния фестивал София рокс да слуша с приятели гостуващата група Джудас Прийст.

Материалите от разследването за неустановените съучастници на Русинов са отделени в друго дело, а заподозрените все още се издирват.

Адвокат Иво Найденов обяви, че ще обжалват решението пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок. Според Найденов проблемът на това дело е, че още в началото са допуснати сериозни пропуски и липсват годни доказателства.