Нели Нешева: Как са разпределени 340 млн. лева от НЗОК в МЗ
Нели Нешева: Как са разпределени 340 млн. лева от НЗОК в МЗ / Sofia Photo Agency

Управителят на Националната здравноосигурителна каса в оставка Нели Нешева определи решението си да се оттегли като акт на политическа отговорност, целящ да се намали общественото напрежение, създало се напоследък по темата за допълнителното материално стимулиране във ведомството.

Вчера парламентарната група на ГЕРБ единодушно прие оставката на Нешева, за което тя благодари, а днес предстои решението й да бъде уважено и от Народното събрание. Миналата седмица стана ясно, че Нешева е получила бонуси за период от 15 месеца в размер на над 12 000 лв. Вчера тя дари средствата за благотворителност, припомни тя пред bTV.

Управителят на НЗОК в оставка за пореден път припомни, че допълнителното материално стимулиране от контролна дейност във ведомството е законно и се прави по методика. „Средствата са разпределяни, като е спазена всяка точка и буква от закона", допълни Нешева. Тя се извини, ако с поведението си е подразнила някого след като стана известно, че е получила средствата.

Вчера парламентарната група на ГЕРБ повдигна въпроса за бонусите в здравното министерство, разкри Нешева. „Все още никой не знае как точно, по какъв ред и на кого са разпределени пет милиона, но много по-важно е 340-те милиона лева трансфер от НЗОК към МЗ, за които Надзорният съвет на НЗОК с решение два пъти иска отговор за разпределението и отчета", каза Нешева. Досега отговор няма, каза тя.

Нешева бе категорична, че между нея и отстраненият зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова не е имало конфликт.