Не трябва да се допуска провал на кандидатстудентската кампания заради окупацията на СУ
Не трябва да се допуска провал на кандидатстудентската кампания заради окупацията на СУ / снимка: БГНЕС, архив
Не трябва да се допуска провал на кандидатстудентската кампания заради окупацията на СУ
68277
Не трябва да се допуска провал на кандидатстудентската кампания заради окупацията на СУ
  • Не трябва да се допуска провал на кандидатстудентската кампания заради окупацията на СУ

Не бива да се позволява да се провали академичната учебна година и да се обяви нулева година. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова на открит урок в столичното 119 СОУ. По думите и академичния съвет на висшето училище трябва да се събере, за да вземе решение и да се преодолее риска от нулева година и провал на кандидатстудентската кампания.

Според министър Клисарова студентите, окупирали ректората на СУ трябва да преосмислят решенията и действията си. „Те нека изразяват своята гражданска позиция, но да не пречат на останалите си колеги и да продължат учебния процес. Изключително важно е, че университетът е място за образование, а не за провеждане на политика. Има достатъчно начини, методи, средства, с които протестиращите студенти да изразяват гражданската си позиция”, каза проф. Клисарова.

Образователният министър изрази учудването си как студентите, които протестират, не я питат за бюджета за 2014 г. - колко ще е за висшите училища и как ще бъдат финансирани те. „Не ме питат също ще стимулираме ли науката и образованието, както и за връзката му с бизнеса. Стратегията за висше образование е готова и ще бъде представена на 21 ноември, надявам се протестиращите студенти тогава да проявят интерес”, каза Анелия Клисарова.

Министърът подчерта, че според нея ако окупацията продължи, може да се стигне и до нулева година в Софийския университет. „Не бива да позволяваме подобно нещо, защото останалите български деца кандидат-студенти не го заслужават”, каза тя. „Ръководството на СУ трябва да вземе мерки, да се събере Академичният съвет и да не се допуска нулева година, но ако продължи това, може би, ще се наложи”, уточни просветният министър.

Проф. Клисарова заяви, че според нея по бюджета за 2014 г. се осигуряват средства за всички програми, които вече са започнали и обеща, че няма да има такива, които да бъдат спрени.